Zde může být vaše reklama.

Radnice nabízí zahrádkářům lokalitu Andělská, na které nevlastní pozemky. A vlastníci je nechtějí prodat

Radnice nabízí zahrádkářům lokalitu Andělská, na které nevlastní pozemky. A vlastníci je nechtějí prodat

23. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Spor o likvidaci zahrádkářské kolonie na Nových sadech graduje. Město má podle mluvčí Magistrátu Radky Štědré nyní v úmyslu vykoupit pozemky v lokalitě Andělská a nabídnout je zahráskářům jako náhradní lokalitu. Věc má ale háček, se kterým plány radních nepočítaly: majitelé pozemků je nechtějí prodat.

luneta banner

Zastupitelstvo města již podle informací Štědré schvalovalo jak výkup pozemků, tak i změnu územního plánu, majitelé dotyčných pozemků a ale za cenu, kterou jim Magistrát nabídl, prodávat nechtějí. Podle údajů, které nabízí Katastr nemovitostí, koupilo město Olomouc malou část pozemků k datu 12. října letošního roku. Podle zahrádkářů už jenom to vypovídá o naprosté absenci koncepce celého procesu. „Ta horká jehla je tady cítit více než kde jinde. Přišli na to, že nás musejí vyhnat, a narychlo začali hledat náhradní lokalitu. Dvacet let nad tím nikdo nepřemýšlel,” řekl Hanáckému Večerníku jeden ze zahrádkářů.

Majitelé pozemků na Andělské nechtějí prodat
Redakcí oslovení majitelé pozemků v lokalitě Andělská ale ve velké většině nemají v úmyslu prodat. Alespoň ne za cenu, kterou jim Magistrát nabídl, někteří pak za žádnou cenu. Podle jejich slov je cena, kterou dostali od města nabídnutou, směšně nízká.
Sami zahrádkáři, kteří několik desetiletí pečují o svou kolonii u řeky Moravy, ale s lokalitou Andělská nesouhlasí. „Byl jste se tam podívat? Je to poušť, nic tam není,” svěřil se redakci jeden z hlavních vzbouřených zahrádkářů Rostislav Inderka.

Město na Andělské jako náhradní lokalitě slovy náměstka trvá
Veškeré těžkosti, které provázejí prodej pozemků, ani argumenty zahrádkůřů o tom, že tato lokalita nevyhovuje - nic z toho na Magistrát zřejmě zatím neplatí. Přestože se podle testů, provedených na místě, jedná o takzvanou pouštní půdu (lze na ní pěstovat třeba kukuřici, ale nic moc víc...), město nehodlá svoje plány měnit. „Činímě aktivní kroky, které mají zajistit vytvoření náhradní zahrádkářské kolonie, do kterých se mohou členové základní organizace ČZS Morava přestěhovat,” komentuje věc lakonicky náměstek primátora Olomouce Aleš Jakubec v dopise ze dne 9. října letošního roku, který zaslal zahrádkářům. Podle jeho slov byla existence zahrádkářské kolonie od počátku brána jako dočasná, což ale sami zahrádkáři nyní slyší poprvé v životě. Olomoucká radnice tak zcela zjevně nemá jiný plán, než nevyhovující lokalitu Andělská. „Jedná se o pouštní typ půdy jen s minimálním množstvím humusu. Je pro zahradničení naprosto nevhodný. I z toho je vidět, jak nekoncepčně a zbrkle na Magistrátu pracují,” svěřil se Večerníku jeden ze zahrádkářů. Jediným posunem v jednání je tak skutečnost, že radnice upustila od jednostranné výpovědi, a pokouší se vysvtěhovat zahrádkáře „dohodou”. Zda k ní skutečně dojde a v jaké formě, ukáží až následující měsíce.

Vlastimil Blaťák

Další články