Zde může být vaše reklama.

Rektor Miller chce kvůli financování jedno výzkumné centrum, některé fakulty se bouří

Rektor Miller chce kvůli financování jedno výzkumné centrum, některé fakulty se bouří

05. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ambiciózní plán na zřízení Czech Institute of Science and Technology (CIST) představil Univerzitě Palackého v uplynulých dnech rektor Jaroslav Miller. Důvodem ke zřízení nové instituce má být skutečnost, že za tři roky pro univerzitu skončí možnost čerpání ze strukturálních fondů, a tento výpadek chce kompenzovat vytvořením interdisciplinárního centra, které by dokázalo žádat o evropské peníze. Především Přírodovědecká fakulta se postavila ostře proti.

Podle plánu, který rektor Jaroslav Miller v uplynulých dnech představil, by „vzhledem ke zvyšující se konkurenci na poli vědy a výzkumu a s přihlédnutím k budoucím rizikům v oblasti organizace a financování vědy v ČR dospělo vedení Univerzity Palackého v Olomouci k přesvědčení o nezbytnosti dílčí reorganizace a efektivnějšího využití vědeckovýzkumných kapacit na UPOL. Cílem je zvýšení vědeckého výkonu, zajištění finanční udržitelnosti výzkumných center, vytvoření potenciálně nejsilnější vědecké infrastruktury ČR ve vybraných oblastech výzkumu, posílení technologického transferu, společná projektová příprava a sdílení kapacit,“ říká se v důvodové zprávě, kterou rektorát obhajuje vytvoření CIST.

Přírodovědecká fakulta se postavila na odpor. Něco jsme vybudovali a máme o to přijít?

Na některých fakultách Millerův plán způsobil poprask. Především se to týká fakult Přírodovědecké a Lékařské, které v minulých letech byly schopny sehnat si samy největší finance na svůj výzkum, vybudovaly potřebnou infrastrukturu, a celý plán vnímají jako snahu o všechno přijít a převést výsledky své práce pod někoho jiného. A plánovaný vznik univerzitního „supercentra“ proto hlasitě kritizují.

Děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala zveřejnil minulý týden své prohlášení, podle kterého s fakultou o takto velkých plánech předem nikdo nejednal. „Přestože ústav má vzniknout na bázi vědecko-výzkumných center, z nichž dvě jsou organizačními jednotkami PřF UP, o podmínkách zřízení ústavu s vedením naší fakulty dosud nikdo nejednal. V uplynulé dekádě PřF UP investovala do vzniku a chodu těchto center více než 3,5 mld. Kč. Vyvedení aktivit, zaměstnanců, majetku a grantů těchto center z fakulty může způsobit výrazné problémy fakulty po stránce ekonomické, z hlediska zajištění výuky i plnění závazků v řešených projektech. Chci Vás ujistit, že vedení fakulty vynaloží maximální úsilí k odvrácení či alespoň zmírnění negativních dopadů souvisejících s touto změnou na naši fakultu,“ píše se ve vyjádření, které Kubala zveřejnil 26. Září.

Rektor Miller přišel v úterý 2. Října představit svůj plán Akademickému senátu Lékařské fakulty, celé jednání na místě sledoval i redaktor Hanáckého Večerníku. V diskusi, která po prezentaci CIST na jednání vznikla, se senátoři vyjádřili mimo jiné v tom smyslu, že podklady dostali pozdě a nechtějí se nechat „vmanipulovat“ do okamžitého emocionálního rozhodnutí, obzvláště když nabyli přesvědčení, že vše je již připravené a vlastně ani nemohou záměr vedení UP zvrátit. Diskutujícím rovněž vadilo, že není předložena žádná alternativa Millerova plánu. „Je to jako když Bůh přivedl Adamovi Evu a řekl, vyber si,“ reagoval na senátu Lékařské fakulty Vladislav Raclavský.

Vlastimil Blaťák

Další články