Zde může být vaše reklama.

Šmída Rozbořilovi: Otevřený dopis kvůli podezřelé dotaci!

Šmída Rozbořilovi: Otevřený dopis kvůli podezřelé dotaci!

06. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Krajský lídr Pirátů do nadcházejících voleb Martin Šmída poslal hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi otevřený dopis, v němž ho žádá o vysvětlení podezřelé dotace spolku Prostějov Olympijský. Celkem jde o více než osm milionů korun, smlouvu navíc kraj zveřejnil podle zákona pozdě. Kauzu otevřel Hanácký Večerník v pátek minulý týden.

Otevřený dopis citujeme bez komentáře v plném znění:

Vážený pane hejtmane,

dovolte, abychom Vám v souvislosti s kauzou pochybného přesunu peněz na projekt "Národní olympijské centrum v Prostějově - výstavba sportovní haly" položili několik otázek:

1. Proč nebyla smlouva o poskytnutí dotace v rámci individuálních žádostí v oblasti sportu v roce 2016 mezi Olomouckým krajem a Prostějov olympijský z.s. řádně zveřejněna v zákonném termínu 30 dní? Jaký byl důvod, proč nezveřejnit smlouvu hned po jejím podpisu? Proč není vidět, kdo ji za příjemce podepisuje? A jaká je motivace ke zdržení jejího zveřejnění?

2. Za příjemce dotace vystupujete vy, za poskytovatele váš náměstek. Nejste tím pádem ve střetu zájmů? Proč na toto "odklonění" peněz spěcháte právě před volbami a Vaším končícím mandátem? Předpokládáme, že předsedou představenstva ve spolku Prostějov olympijský budete i nadále. Můžete to potvrdit?

3. Rozchází se informace, k čemu má být dotace využita. Ve smlouvě je velmi vágně uvedeno, že "účelem poskytnutí dotace je částečná úhrada nákladů na realizaci přípravné fáze projektu". Na zasedání zastupitelstva jste mluvil o tom, že peníze budou použity na výstavbu haly, vybavení, či projektovou dokumentaci. U dotací většinou platí, že na projektovou dokumentaci nejsou uznatelné. Je to tedy dotace pro čerpání další dotace? Mohl byste prosím upřesnit, k čemu má být tato dotace využita a specifikovat, nejlépe položku po položce, na co konkrétně má být použito celkem 8 373 200 Kč?

Předem Vám děkuji za odpovědi.

Za Českou pirátskou stranu

Ing. et Ing. Martin Šmída, místopředseda

Další články