Zde může být vaše reklama.

Spor zahrádkářů a Povodí Moravy: Má podle projektu téct voda do kopce?

Spor zahrádkářů a Povodí Moravy: Má podle projektu téct voda do kopce?

16. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V úterý proběhlo za zprostředkování olomouckého Magistrátu bouřlivé jednání mezi zahrádkáři, kteří hospodaří v zahrádkářské kolonii na Nových sadech, a Povodním Moravy, které plánuje kvůli realizaci čtvrté etapy protipovodňových opatření tuto kolonii zrušit. Na první pohled jasná situace má ale na straně projektu, tak, jak byl nyní představen, nejeden problém.

luneta banner

Předně: zahrádkáři hospodaří již skoro čtyřicet let na pozemcích města, které jim jako vlastník samozřejmě výpověď dát může. Je dobrým znamením, že vedení města současně hledá náhradní pozemky, které by vyhnaným zahrádkářům pronajalo nebo odprodalo. Není to ale tak jednoduché, jak se zdá.

Proč jde najednou o pravý břeh Moravy? Má téct voda do kopce?

Stačí se zajít podívat například na novosadský železniční most a sejít pod něj. Celá krajina v místě přirozeně nabízí, aby se voda rozlila na levý břeh. Podle projektu Povodní Moravy se ale nyní má rozlévat na pravý břeh, na němž stojí zahrádkářská kolonie. Podle vyjádření tiskového mluvčího Petra Chmelaře jde o nedorozumění. To je špatná informace, k žádné takové změně nedošlo (z levého břehu na pravý, pozn. red.). Přirozený rozliv na levý břeh je zachován. Rozlivy na levém břehu jsou posíleny terénním průlehem. K plnému využití rozlivů na levém břehu je třeba pro posílení protipovodňové ochrany vést opatření na břehu pravém tak, abychom minimalizovali riziko průniku vody do zastavěné části města při průtocích způsobené povodněmi. Toto opatření tedy plně koresponduje s dlouhodobě odsouhlasenou koncepcí ochrany města Olomouce před povodněmi,“ tvrdí Chmelař.

Zahrádkáři ale s touto interpretací nesouhlasí. A ohánějí se dokumentem, dodnes přístupným na webu města, že v rámci IV. etapy protipovodňových opatření se jedná o levobřežní úpravy.

Schůzky s Povodím se zúčastnilo 100 lidí, dialog prý bude pokračovat

Úterní schůzky se zúčastnil přes sto zahrádkářů. „Nejprve probíhala asi půlhodinová prezentace o povodních, pak na nás chrlili nějaká odborná data, a prý že smyslem je zabránit třiaossmdesátileté vodě,“ řekl redakci Hanáckého Večerníku jeden ze zahrádkářů Rostislav Inderka. Podle jeho názoru je na celé věci patrný spěch, v rámci kterého v podstatě není možné dosáhnout smysluplného řešení. „Jenže jim došlo, že mají velmi málo času na čerpání evropských dotací. Proto přeskakují ostatní etapy, a vrhají se na nás, protože čtvrtá etapa je nejjednodušší,“ myslí si.

Podle primátora Antonína Staňka by bylo vhodné nejprve najít pro zahrádkáře náhradní lokalitu, a až pak začít s protipovodňovými úpravami a rušením kolonie. Zda se to stihne, je otázkou: zahrádkáři očekávají jednoroční výpověď již na podzim letošního roku.

„Proč se najednou voda má rozlévat i na pravý břeh, který Povodí Moravy chce, jak tvrdí, v rámci ochrany přírody zkulturnit, a to tak, že odbagrují šest hektarů zeminy do hloubky od jednoho až do tří metrů? Proč se voda nemá rozlévat jen na levý břeh, jak to bylo v plánech od začátku, a pravý břeh plus část levého (restaurace U vodníka) mají zůstat jako BIOTOP volné rekreační zóny - nebo je to "jen" hra s pozemky do které zahrádkáři nezapadají?" klade si Inderka řečnickou otázku.

-vb-

Další články