Zde může být vaše reklama.

Staněk na cestách. Z Londýna do Vatikánu, nyní je ve Washingtonu

Staněk na cestách. Z Londýna do Vatikánu, nyní je ve Washingtonu

30. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucký primátor a ministr kultury Antonín Staněk se vydal na cesty a objíždí svět v letadle s Českou filharmonií. 24. října v Londýně zúčastnil slavnostního koncertu v Royal Academy of Music u příležitosti 100 let od založení Československa, od včerejška je ve Washingtonu a v mezičase stihnul ještě návštěvu Říma.

jaro_banner_web

Česká filharmonie se v Londýně představila v rámci tzv. Českého týdne, který je součástí programu Velvyslanectví ČR v Londýně "Czech Republic 100" k oslavám 100. výročí založení Československa. Slavnostní koncert České filharmonie zazněl pod taktovkou jejího šéfdirigenta Semjona Byčkova. V letadle nechyběl ministr kultury a olomoucký primátor Antonín Staněk. Jeho další cesta  vedla do Říma, kde navštívil Svatý stolec u příležitosti koncertu k připomínce 100. výročí ukončení 1. světové války. Jedinečný koncert sboru a orchestru Collegium 1704 a sboru Centre de musique baroque de Versailles zazněl 25. října 2018 v 19 hodin v lateránské bazilice. Koncert se uskutečnil ve spolupráci Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci, Velvyslanectví Francie při Svatém stolci a Delegace Evropské Unie při Svatém stolci za podpory Bohemian Heritage Fund a Chateau de Versailles Spectacles. Po slavnostním zahájení ministr kultury ve svém projevu poděkoval všem umělcům i nadačnímu fondu Bohemian Heritage Fund, který oslovil Ministerstvo kultury ČR s myšlenkou připomenout toto období naší novodobé historie koncertním projektem. Ministr kultury se během návštěvy Svatého stolce zúčastnil dále pietního aktu u pamětní desky v kapli Panny Marie Bacciaty - tedy v místě, kde před návratem do vlasti odpočíval kardinál Josef Beran. Setkal se rovněž se zástupci církve a dalšími významnými osobnostmi, které byly přítomny uvedení koncertu.

Z Říma pokračoval Staněk s filharmoniky do Ameriky

Čtyřdenní pracovní návštěvu Washingtonu zahájil Antonín Staněk včera, v Kennedyho Centru se zúčastnil slavnostního zahájení koncertu České filharmonie u příležitosti oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa. Během slavnostního večera předal prestižní cenu Antonína Dvořáka. V dalších dnech uctí památku T. G. Masaryka a zúčastní se státní recepce na ambasádě České republiky konané na počest státního svátku. V Katedrále svatého Petra a Pavla si vyslechne koncert Kühnova dětského sboru.

-age, ms-

Další články