Zde může být vaše reklama.

Technopárty v Pavilonu A? Šéfstvo se k hluku raději nevyjadřuje

Technopárty v Pavilonu A? Šéfstvo se k hluku raději nevyjadřuje

23. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Výstaviště Flora pronajímá podle našich informací Pavilon A soukromému subjektu, který v jeho prostorách opakovaně pořádá technoparty. Ty podle všeho výrazně překračují zvukové limity a vibrace skleněných stěn pavilonu hluk násobí. Stěžují si obyvatelé širokého okolí, vedení Výstaviště ale nekomunikuje. Na rok 2018 jsou přitom už nyní rezervované termíny dalších podobných akcí.

Další pátry se přitom chystá podle události zveřejněné na facebooku už na 9. března. Rada města měla údajně její povolení projednávat v prosinci, v obecně závazné vyhlášce 9/2017 o nočním klidu však o této akci není ani slovo. Tak jako o několika dalších, které se na ltošek v Pavilonu A podle našich zjištění chystají. "V pátek 9. března výstaviště Flora, které se nachází v historickém městě Olomouc, přivítá jednodenní hudební elektronický festival nadupaný širokým spektrem tanečních žánrů, na kterém si na své přijdou zarytí fanoušci české klubové scény a především milovníci sofistikované francouzské elektronické taneční hudby," píše se v pozvánce na jednu z akcí na facebooku.

Obyvatelé blízkého okolí se ale na zábavu až do rána rozhodně netěší. V průběhu uplynulého roku udělali několik velmi špatných zkušeností, kdy hudba puštěná v Pavilonu A tak mocně rezonovala skrz prosklený plášť pavilonu, že se nedalo spát stovky metrů daleko. Snažili se se svým problémem obrátit na vedení Výstaviště Flora, avšak bez úspěchu.

Ředitel Výstaviště nekomunikuje s veřejností

Redakce Hanáckého Večerníku kontaktovala v průběhu prosince 2017 vedení Výstaviště sama. 13. prosince jsme adresovali e-mail s otázkami na pana ředitele Jiřího Uhlíře, v kopii šel dotaz náměstkovi primátora Jakubcovi. Chtěli jsme vědět, zda

neolstav tecnik web

1) Můžete potvrdit, že v Pavilonu A proběhly v roce 2017 akce, u kterých nebyla Magistrátem schválena výjimka z nočního klidu?

2) Je pravda, že podobných akcí má v roce 2018 proběhnout několik?

3) Je pravdivé a závazné údajné stanovisko vedení Flory, sdělené ústně stěžovatelům, že pokud je prostor pronajat, Floru dále nezajímá, zda k překračování limitů hluku a porušování nočního klidu dochází?

Odpovědi jsme se nedočkali dodnes (23. ledna 2018, pozn. red.), a učinili jsme tak podobnou zkušenost, jako obyvatelé ulic Štítného a Zamenhoffova, s nimiž jsme o problému hovořili.

Hluk a vibrace až do pěti hodin ráno...

"Hluk a vibrace pociťujeme až do pěti hodin ráno, ale na obyvatele tu nikdo ohled nebere. Volali jsme MP, ale bylo nám řečeno, že se jedná o soukromou akci v soukromé - městské! - budově, a že oni tam jet nemohou. Prý se nejedná o vraždu, jen se jednu noc nevyspíme. Jenže nám tu brečí děti, protože nemohou spát," stěžuje si jedna z obvatelek okolí Pavilonu A Bára Krudencová.

Také ona se svými sousedy přišli na to, že žádná z těchto akcí nebyla Magistrátem ve smyslu vyhláššky o nočním klidu schválena. Flora jako městem vlastněná akciovka pronajímá prostory pro konání technopárty, policie tvrdí, že s tím nemůže nic dělat a reálně tak hrozí, že tam stejných akcí proběhne v příštím roce několik. "Pan ředitel Flory se nám vysmál, že on budovu jen pronajímá, že nemůže za to, když technoparty dělá hluk. Pan primátor slíbil, že zjistí o co jde a dá vědět - už se potom neozval," říká Krudencová.

Přesto se jí povedlo s primátorem o věci mluvit, a to na novoroční procházce 1. ledna letošního roku. "Při té příležitosti nám pan primátor sdělil, že ho pan ředitel Uhlíř ujistil, že se nic takového nebude opakovat, a že chyba byla zcela na straně pořadatele. Informaci o další plánované technoparty přijal s podivem, nicméně od té doby taky bez reakce," dodává.

Hanácký Večerník bude nejen 9. března akci sledovat a provede samostatné měření hluku v různých vzdálenostech od budovy.

Vlastimil Blaťák

Další články