Zde může být vaše reklama.

VZÁCNÝ PŘÍRŮSTEK Tři dny kondora. Zoo má po 14 letech mládě z inkubátoru.

Tři dny kondora. Zoo má po 14 letech mládě z inkubátoru.

foto: Zoo Olomouc

24. 04. 2024 - 10:26

Dlouhých 72 hodin trvalo zrození mláděte kondora královského, jemuž na svět pomáhalo několik odborníků ze zoologické zahrady v Liberci. Specializovaná péče asistované inkubace přinesla úspěch, ptáče před pár týdny putovalo zpět do Olomouce, odkud odjíždělo jako vejce. Nyní mládě chovatelé krmí s pomocí maňáska, který připomíná dospělého ptáka. Pokud se podaří překonat nástrahy spojené s dětstvím dravce, bude mít olomoucká zoo po 14 letech kondora z vlastního odchovu.

Pár domácích ptáků nepatří zrovna mezi vzorné rodiče. Snáší sice oplozená vejce, ale není schopen dotáhnout sezení na snůšce až do konce a hnízdo předčasně opustí. „Proto jsme se rozhodli vejce z letošní zimy odebrat a po dohodě poslat do Liberce, kde mají s asistovaným líhnutím dravců bohaté zkušenosti,“ uvedl kurátor ptáků ze zoo Olomouc Jan Kirner. 

Jeho kolega z Liberce Jan Hanel popisuje, jakým způsobem dlouhé tři dny přicházelo ptáče na svět: „Byl to velice složitý proces. Do vejce jsme museli velmi opatrně navrtávat mikro otvory, a tím pomáhat zvyšovat odpar. Mládě bylo ve špatné pozici, mělo vzpříčenou nohu přes hlavu a nebylo schopné se samo vyklubat ven. Museli jsme proto začít opatrně vylupovat skořápku, což vždy trvalo několik minut, a pak jsme ptáče zase několik hodin nechali odpočívat.“

Po návratu do Olomouce a překonání prvotních nesnází nyní kondor již sám přijímá potravu, vede se mu dobře a svou hmotností se blíží jednomu kilogramu. Chovatelé nechtějí, aby se mládě fixovalo na člověka, a tak k podávání potravy používají maňáska, maketu hlavy kondora. Barvami věrně kopíruje barvy hlavy rodičů. Chovatel samotný je přitom schován za zástěnou. „Malý kondor tráví čas v kleci, z níž má výhled pouze do vnitřní ubikace svých rodičů,“ doplňuje Jan Kirner. 

Pokud se vzácný přírůstek podaří odchovat až tzv. „na bidlo“, půjde o třetí mládě kondora královského odchované v olomoucké zahradě za 25 let, a to po dlouhých 14 let trvající pauze. Současně se stane velkým genetickým přínosem. Navzdory faktu, že tento druh nyní chová 34 evropských zoologických zahrad, odchov v zajetí se daří poměrně zřídka. V období posledních 12 měsíců se povedl pouze ve čtyřech z nich. Úspěch tak bude výsledkem dlouhodobé spolupráce zoologických zahrad sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).  

Kondor královský (Sarcoramphus papa) je velký pták z řádu dravců. Jeho domovinou jsou tropické oblasti Jižní Ameriky, kde se živí jako mrchožrout. K příjmu této potravy je přizpůsoben mohutným zobákem a drápy, kterými potravu přidržuje. Na rozdíl od pravých dravců nedisponuje uchopovacím reflexem. Jeho velmi pestře zbarvená hlava není pokryta peřím z důvodu lepšího zachování čistoty při konzumaci mršin. Ve snůšce bývá jediné vejce a vývoj mláděte trvá několik měsíců. Kondoři, tak jako většina ostatních dravců, jsou dlouhověcí ptáci, kteří dožívající několik desítek let.

Další články