Zde může být vaše reklama.

VIDEO: Stavba "berlínské zdi" kolem hřbitova na Kopečku pokračuje

VIDEO: Stavba "berlínské zdi" kolem hřbitova na Kopečku pokračuje

19. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Stavba betonové zdi kolem svatokopeckého hřbitova byla sice loni v létě úředně pozastavena, mezitím jí ale během podzimu vyrostlo několik dalších desítek metrů. Aktivista Milan Řehák už pomalu začíná ztrácet naději a myslí si, že na jaře bude betonová ohrada bohužel dokončena.

Původní barokní cihlová zeď, která kolem hřbitova stála, včetně umělecky zpracovaného kamenného vstupního portálu, je pryč. Město Olomouc mělo zídku rekonstruovat, místo toho ji zbořilo a staví na jejím místě betonovou zeď z prefabrikovaných tvárnic. Na začátku léta 2016 proběhla na Svatém Kopečku veřejná debata s občany, která měla být podle přítomných zástupců olomouckého Magistrátu "počátkem dialogu". Místo toho se ale zřejmě stala jeho koncem, protože žádná další se už nekonala a stavba i přes odpor většiny místních a Národního památkového ústavu pokračuje.

Milan Řehák ze Svatého Kopečka, který se proti tomuto způsobu "rekonstrukce" od léta veřejně angažuje, již ztrácí naději. Podívejte se na naši videoreportáž.

-vb-

 

Další články