Zde může být vaše reklama.

Volby na Olomoucku skoro smazaly pravici z mapy. Dál šla jen těsně ODS

Volby na Olomoucku skoro smazaly pravici z mapy. Dál šla jen těsně ODS

08. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

TOP09 neprošla do krajského zastupitelstva, Svobodní také ne. Dál jde jen ODS s přibližně sedmi procenty. Volby tak skončily úplnou porážkou "tradičních" stran, protože i propad levice v podání ČSSD a KSČM je velmi dramatický. Pravice ale narozdíl od socialistů počítá pouze ztráty.

Lídr Svobodných Tomáš Grygar se rozhodl bezprostředně po oznámení předběžných výsledků rezignovat na svou pozici. "S účinností k 20. listopadu proto rezignuji z pozice místopředsedy Svobodných v Olomouckém kraji," uvedl na svém facebooku. Podle jeho slov jsou výsledky voleb tragédie. "Výsledky voleb se dají shrnout do jediného slova - tragédie. Pravice byla v těchto volbách smazána. Jsem rád, že pět procent aspoň těsně překročila ODS a bude tak někdo, kdo bude mé názory v zastupitelstvu Olomouckého kraje aspoň trochu zastupovat," uvedl.

V krajských volbách tak pravice na Olomoucku úplně propadla. TOP09 se vůbec nedostala do zastupitelstva, ODS jako jediná z pravicových stran těsně prošla. "Výsledek voleb kopíruje dlouhodobé preference. Potvrdil pozici ODS na politickém spektru, a pro mě osobně je to zklamání, doufal jsem v dvouciferný výsledek. To, že pravice jako celek dopadla jak dopadla, je velmi smutná zpráva. V ODS jsem od roku 1992, a sleduji jak se z pravicových výsledků postupně ukrajuje. Ale sjednotit ty subjekty bude velmi těžké," řekl Hanáckému Večerníku v sobotu večer po zveřejnění výsledků lídr ODS do kraje Dalibor Horák.

-vb-

Další články