Zde může být vaše reklama.

Zabraňte výstavbě Šantovky tower, vyzývají občané olomoucké radní

Zabraňte výstavbě Šantovky tower, vyzývají občané olomoucké radní

14. 07. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kolem stavby Šantovka Tower je opět živo. Kontroverzní výšková stavba, která má stát nedaleko obchodní galerie Šantovka, budí emoce už řadu let. Teď podle aktivistů hrozí, že se rozjede územní řízení. Podle děkana Filozofické fakulty je projekt ránou na tváři města.

Výšku stavby se snažili nejprve regulovat olomoučtí zastupitelé, schválili proto územní plán, který znemožňuje stavbu tak vysokých budov. To se však nelíbilo investorovi, společnosti, za kterou stojí kontroverzní podnikatel Richard Morávek. Územní plán proto napadl a Krajský soud mu dal za pravdu.

Radniční památkáři v čele s jejich vedoucí Kauerovou přitom stavbu podporují. Své souhlasné stanovisko vydali již třikrát, pokaždé jim jej však zrušil Krajský úřad Olomouckého kraje. Pokud investor toto stanovisko získá, pravděpodobně v dohledné době požádá o zahájení územního řízení a zahájení stavby se opět o trochu přiblíží.

Proti mrakodrapu, který má dle plánů měřit přes sedmdesát metrů, se již před lety zformovala iniciativa Občané proti Šantovka Tower. Ti dnes vyzývají olomoucké radní, aby vydali takzvanou stavení uzávěru, což je nástroj, kterým můžou radní měst a obcí chránit veřejný zájem. Dopisy radním posílají desítky lidí, mezi nimi také děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jiří Lach. „Svou žádost píši jako občan Olomouce, historik a zároveň děkan. Ze všech třech pozic se projekt jeví jako tragická rána na tváři města a Vaše kladné stanovisko k Šantovka Tower by zcela jistě narušilo důvěru občanů Olomouce i odborné veřejnosti,“ píše radním Lach.

O stavební uzávěře budou radní jednat 19. července, o výsledku budeme čtenáře informovat.

 

-jač-

Další články