Zde může být vaše reklama.

Zahrádkáři z Nových sadů spoléhají na novou Radu, kolonie zatím zůstává

Zahrádkáři z Nových sadů spoléhají na novou Radu, kolonie zatím zůstává

08. 11. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zahrádkáři z Nových sadů, kteří od loňského roku bojují za záchranu zahrádkářské kolonie Morava, vkládají svoje naděje do nové Rady města Olomouce. Doufají, že ta narozdíl od minulé bude vstřícnější k jejich argumentům, které poukazují na zásadní chyby v projektu protipovodňových opatření čtvrté etapy.

jaro_banner_web

Ta by měla za následek likvidaci rozsáhlé zahrádkářské kolonie na pravém břehu řeky, která je podle zahrádkářů zcela zbytečná.
8. listopadu má zahádkářský spolek zasedání výboru, na kterém se dohodne další postup. Sázet nicméně chtějí na komunikaci s novým vedením radnice. 
 
Viděli jste mapy z roku 1918 na náměstí? Kudy tekla tehdy Morava?
Zahrádkáři chtějí na jednání s městem přinést fotografii mapy, kterou radnice vystavila na náměstí u příležitosti sta let ČSR. Koryto řeky Moravy tehdy teklo dnešním slepým ramenem, logicky vlevo od současného koryta. "To je to, co celou dobu říkáme. Pokud řeka v místě zatáčí na tuto stranu, je nelogické, aby zaplavovala pravý břeh, na kterém je kolonie. Její likvidace je zbytečná a neuvážená," řekl redakci jeden ze zahrádkářů. Kolonie Morava dostala na přelomu léta a podzimu od města Olomouce výpověď s ročním výpovědní lhůtou podepsanou náměstkem primátora Majorem, nicméně s příslibem, že k fyzické likvidaci kolonie nedojde, dokud nezačnou samotné stavební práce čtvrté etapy protipovodňových úprav. Do té doby chce radnice pozemky zahrádkářům propachtovat a kolonii alespoň dočasně zachovat.
-vb-

Další články