Zde může být vaše reklama.

Zahrádkáři z Nových sadů: Vyhraná bitva! Ale zatím ne válka

Zahrádkáři z Nových sadů: Vyhraná bitva! Ale zatím ne válka

12. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zahrádkářská kolonie Morava, která na Nových sadech vede od loňského léta boj za svou existenci v souvislosti se IV. etapou protipovodňových opatření, sice ještě nemá vyhráno, dosáhla ale cenného dílčího vítězství. Město dalo sice dopisem ze dne 18. září zahrádkářům výpověď s roční lhůtou, současně ale deklarovalo snahu kolonii zachovat minimálně do okamžiku reálného zahájení stavebních prací. To může a nemusí znamenat i zachování napořád.

Banner Florcenter

Součástí čerstvého řešení, pdo nímž je podepsán náměstek primátora Martin Major, je kromě výpovědi z nájmu současně také pachtovní smlouva, která umožňuje zahrádkářům pozemky dále využívat. "Nadále platí, že zahrádkářská kolonie Morava bude moci být zahrádkáři využívána až do doby předcházející zahájení vlastních stavebních prací na IV. etapě PPO. Tedy i po uplynutí výpovědní lhůty k 1.10.2019," píše se v dopise, který zahrádkáři na přelomu měsíce obdrželi.

Dojde vůbec na zahájení stavebních prací? Možná ne...

Zahrádkáři bojují za zachování své kolonie na Nových sadech od loňského roku. Spolek má k protipovodňovým plánům plánům Povodí Moravy celou řadu výhrad, především pak tu, že chystaný poldr skutečně ochrání město při velké vodě. Podle názoru zahrádkářů je tudíž plánovaná likvidace kolonie zcela zbytečná.

V současné době ale není jisté, jestli k zahájení stavebních prací na IV. etapě protipovodňových opatření vůbec v dohledné době dojde. "Podle toho, co víme, město má v současné době dost starostí s etapou II.b, která v této době probíhá u Bristolu. Stavba byla pravděpodobně v rozpočtu podfinancovaná a vícenáklady budou nezbytně nutné. Je možné, že se dotace, původně plánované na čtyřku, budou muset urgentně přelít do dvojky a na vybagrování zahrádek tak ani nedojde," myslí si jeden ze zahrádkářů. Ti nadále trvají na svém názoru, že likvidace kolonie ochraně Olomouce před povodní nijak nepomůže.

-vb-

Další články