Zde může být vaše reklama.

Zahrádky za ministerstvo. Chceš být ministrem kultury? Tak drž basu se stranickou linií, řekli Staňkovi

Zahrádky za ministerstvo. Chceš být ministrem kultury? Tak drž basu se stranickou linií, řekli Staňkovi

13. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zajímavý vývoj má v posledních dnech kauza zahrádek na Nových saddech. Hrozba jejich zrušení, loni dočasně odsunutá o rok, se nyní možná rozplyne zcela. Za všechno může břeclavská schůzka špiček ČSSD, která konstatovala: spolky tohoto typu jsou nyní programovou prioritou.

Banner Florcenter

Návrat k tradičním programovým hodnotám a k podpoře spoklové činnosti, především zahrádkářů, včelařů, myslivců nebo rybářů - takový je výstup špiček propadající se ČSSD z břeclavské schůzky. Pro zahrádkářskou kolonii Morava na Nových sadech, která má být zničena kvůli nedomyšlené IV. etapě protipovodňových opatření, to může znamenat záchranu. Podle zákulisních informací totiž dostal primátor Olomouce Antonín Staněk (na břeclavské schůzce nepřítomný) jednoznačný Befehl: "Chceš- li být ministrem kultury, budeš ctít stranickou linii!"


Předseda Kozlík: Usilujeme o zahrádkářský zákon
V týdnu navštívil kolonii Morava také předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík a podorobně se obeznámil se situací v místě. Podle jeho slov usiluje Český zahrádkářský svaz o schválení tzv. Zahrádkářského zákona, který by dal léta budovaným koloniím se vzrostlými stromy alespoň elementární právní ochranu proti obcím, které obvykle jsou majiteli pozemků a mohou své nájemce v podstatě ze dne na den bez náhrady vystěhovat. Podle původního plánu Povodí Moravy a olomoucké radnice měli zahrádkáři dostat již loni nekompromisní výpověď s roční lhůtou, k ní nakonec nedošlo. Přestože narychlo chystaný plán IV. etapy protipovodňových opatření, jehož smyslem není nic jiného, než "stihnout vyčerpat dotace", má spoustu odborných chyb, část olomoucké politické scény na jeho realizaci zatím stále trvá. Pokud by se realizoval, vznikne na místě vybagrovaná jáma a líheň komárů, s diskutabilním významem na ochranu Olomouce před velkou vodou.
-vb-

O co jde ve IV. etapě? Jenom o 300 milionů...

Abyste chápali, o čem jsou taková protipovodňová opatření: V principu jde buď o to, vodu zadržet (typicky v extravilánu), anebo naopak zrychlit, aby protekla a nenapáchala škody (obvykle uvnitř měst). Nikdo zatím nepochopil, čemu vlastně slouží olomoucká čtvrtá etapa, a nikdo na to nechce odpovědět. Podle informací, které má Hanácký Večerník k dispozici, se někteří stávající náměstci obávají, aby se ze zahrádek nestalo volební téma. Smůla, stane se. Je to totiž téma jako hrom. A rozhodně přitom nejde jenom o ty zahrádky.

Nepřipravený projekt za 300 milionů. Kolik je provize?
Od povodní v roce 1997 uplynulo 21 (slovy: dvacet jedna) let. Jestli se za tu dobu udělalo pro ochranu Olomouce hodně, nebo málo, nechť posoudí každý čtenář sám. Bylo vymyšleno, že aby se stihly vyčerpat evropské peníze, upřednostní se čtvrtá etapa před druhou a třetí, a na Nových sadech se vybuduje něco na principu suchého poldru. K tomu účelu je třeba zlikvidovat zahrádkářskou kolonii v místě. Smysl takového opatření? Žádný. Podle propočtů by se totiž takový "poldr" naplnil za necelé dvě minuty, a pak by se voda vylila zpátky do města. Místo zahrádek by na místě vzniklo komářiště, které by sužovalo obyvatele Nových sadů a blízkého okolí. Zrychlení průtoku vody by to přitom nepomohlo, protože v místě stojí železniční most, plnící funkci dokonalého špuntu. Autoři čtvrté etapy ovšem se Správou železniční dopravní cesty ještě ani nejednali. Nestihlo by se vyčerpat. Přestože primátor Staněk se již loni vyjádřil ve prospěch zahrádkářů (nejde přitom jen o ně, oni jsou jen nositeli vzdoru proti dotačnímu nesmyslu...) a výpověď z nájmu jim prozatím nedal, na radnici nadále některé osoby tvrdošíjně trvají na realizaci čtyřky v této podobě, přestože se jedná o paskvil.  Volební téma tak ze zahrádek bude. A jaké! Ovšem nejenom ze zahrádek. Celá kauza se týká okolí o poloměru asi čtyři kilometry, což je akční rádius průměrného komára v letu. Zahrádkáři jsou jenom ti, kteří měli odvahu se ozvat, a vzít roli rebelů na sebe. Už jenom proto si zaslouží obdiv - nebojují pouze za sebe.

 

Další články