Zde může být vaše reklama.

Zemřel významný olomoucký historik Josef Bieberle

Zemřel významný olomoucký historik Josef Bieberle

21. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Doc. PhDr. Josef Bieberle, CSc. zemřel 12. ledna 2018 krátce před svými 89. narozeninami.

Josef Bieberle se narodil 19. ledna 1929 v Lošticích. Po maturitě na gymnáziu v Litovli začal v roce 1948 studovat dějepis a češtinu na nově založené Univerzitě Palackého v Olomouci. Během studia nastoupil na Katedru marxismu-leninismu, kde zůstal až do roku 1959, kdy přešel na Katedru historie. Ve svých výzkumech se zabýval dělnickým hnutím a levicovou politikou v době první republiky, ale věnoval se i do té doby tabuizovaným tématům německé menšiny (především německým odpůrcům fašismu ve 30. letech na Olomoucku).

V letech 1964–1966 byl Josef Bieberle děkanem Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Kvůli svému aktivnímu zapojení do obrodného procesu Pražského jara byl v roce 1970 vyhozen z univerzity a byla mu zakázána publikační činnost. Své práce z tehdejší doby publikoval pod jmény své manželky a přátel. Léta normalizace strávil jako pracovník Krajského vlastivědného muzea v Olomouci, kde pracoval nejprve jako knihovník a později se věnoval katalogizaci grafiky.

V roce 1990 byl rehabilitován a vrátil se na Univerzitu Palackého, kde setrval do odchodu do penze v roce 1992. Od té doby se až do své smrti nadále věnoval historickému výzkumu. Své práce publikoval především v kulturně-historické revue Střední Morava a obsáhlejší práce vydával knižně. Zabýval se regionálními politickými dějinami, zdůrazňoval nutnost věnovat se i dějinám německé menšiny na Olomoucku a napsal i několik studií o významných regionálních osobnostech (např. Richard Fischer, Rudolf Zischka ad.).

Dlouhodobě se také zabýval dějinami Univerzity Palackého, ke kterým vydal několik článků, knihu (Univerzita Palackého v Olomouci. Z historie a každodennosti akademické obce 1945–1990. Olomouc 2016) i osobní vzpomínky (Univerzita vážně i úsměvem. Olomouc 2010). Svůj barvitý život popsal v pamětech Letopis intelektuála ze zatracené generace (Olomouc 2010).

 

Martin Hájek

 

Foto: Žurnál UPOL

Další články