Zde může být vaše reklama.

Olomoucký kraj nesouhlasí s prohlášením Domova sester kulturní památkou

Olomoucký kraj nesouhlasí s prohlášením Domova sester kulturní památkou

27. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Několik Prostějovanů v čele s architektem Jiřím Zakopalem usilují o prohlášení funkcionalistické budovy Domova sester, která stojí v areálu staré nemocnice, za kulturní památku. O návrhu v nejbližší době rozhodne Ministerstvo kultury. Vlastník zanedbané stavby, kterým je Olomoucký kraj však z návrhu nadšený není. Krajští radní s prohlášením stavby za kulturní památku nesouhlasí.


V odůvodnění rozhodnutí krajských radních, které má Hanácký Večerník k dispozici, se mimo jiné uvádí, že stavba byla v sedmdesátých letech rekonstruována a není tak autentickým dílem architekta Eduarda Žáčka a že Ministerstvo kultury porušilo zákon, když nepoučilo Olomoucký kraj, že může v řízení navrhovat důkazy a činit jiné návrhy. Se závěrem krajských úředníků však zásadně nesouhlasí architekt Jiří Zakopal. „Objekt se zachoval téměř v netknutém stavu skoro se všemi původními detaily a leckteré historické stavby by mu jeho originální podobu mohly jen závidět, což také potvrdili i renomovaní historici architektury," vyjádřil se Zakopal pro Hanácký Večerník. On sám tvrdí, že jej rozhodnutí Rady Olomouckého kraje nijak nepřekvapuje.


Olomoucký kraj však není jediným, kdo se k návrhu vyjádřil. Kladná stanoviskapro to, aby tento funkcionalistický unikát s kaplí z roku 1933 byl zařazen na seznam kulturních památek, vydal Národní památkový ústav v Olomouci a odbor památkové péče Magistrátu města Prostějova.


„Místo toho, aby se našel jeden smysluplný účel, jak by samotný kraj mohl budovu využít, hledá se deset důvodů, proč se kraji nic dělat nechce nebo spíše, proč se raději neustále vymlouvat, chovat se alibisticky a snažit se domova sester, co nejrychleji zbavit," kroutí hlavou Jiří Zakopal, který připomněl slova prezidenta Zemana, který minulý týden apeloval na hejtmana Rozbořila, aby se o své památky dobře staral. „Stejně tak je ovšem smutné, že paní primátorka Rašková, která je v Radě Olomouckého kraje, se neobtěžovala se účastnit schůze rady Olomouckého kraje o tomto hlasování a bojovat za rozšíření prostějovského portfolia památek, obzvláště v případě, že se prostějovští konšelé radí ohání tvrzením, že dbají na péči o historické objekty," uzavírá Jiří Zakopal.

Podívejte se, jak hlasovali krajští radní:

jak radní hlasovali

 

-jač-

Další články