Zde může být vaše reklama.

Péče o zvířata při omezení volného pohybu osob

Péče o zvířata při omezení volného pohybu osob
Ilustrační foto

foto: Pixabay

17. 03. 2020 - 12:00

Česko je v karanténě. Lidé by měli chodit pouze do práce, zajistit základní potřeby jako je nákup potravin a jinak být doma. U majitelů zvířat to ale vyvolává mnoho otázek. Mohou chodit venčit psa, nebo jezdit do stáje za svým koněm?

Podle usnesení vlády z 15. března jsou definovány vyjímky, ve kterých je možné opustit domov. Jedna z nich je také zajištění péče o zvířata. Základní péči proto můžete (a musíte) zvířatům poskytnout.

Venčení a procházky se psem

Venčení psů je povoleno i během omezení pohybů osob. Pejskaři ale musí dodržovat několik pravidel. Základem je snížit venčení na minimum, udržovat si odstup od ostatních lidí 2-4 metry, nesdružovat se s nimi. A ideálně venčit s rouškou.

Cesta za koněm

Podle usnesení by vám tedy neměl nikdo bránit v cestě do stáje za vašim koněm, a to ani v případě kdy kůň není přímo ve vašem vlastnictví. Nicméně je dobré zvážit, v jakém rozsahu konkrétně vaše stáj pečuje o koně a zda je vaše přítomnost nezbytně nutná.

Pokud základní péči o koně zvládnou zaměstnanci stáje, neměli byste za svým koněm docházet a tím nezvyšovat riziko rozšíření nákazy. Záleží také na aktuálním nařízení vaší stáje. Majitel může přistoupit k zákazu vstupu "cizích" osob, tedy i majitelů koní.

Přenos koronaviru na zvířata

Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) prohlásila, že v tuto chvíli neexistuje žádný důkaz, že by koronavirus přenášela hospodářská nebo zájmová zvířata. Ačkoli pravděpodobně pochází ze zvířat (analýzy ukazují, že by měl pocházet z luskounů, nikoli z netopýrů jak se původně myslelo.) v tuto chvíli se šíří pouze z člověka na člověka.

Veterinární ordinace

Podle vládního usnesení veterinární ordinace mohou fungovat bez omezení. Samy ale zavádějí různá bezpečnostní opatření. Ve většině ordinací přistupují k tomu, že již ošetřují pouze neodkladné a akutní případy. a očkování a podobné odložitelné zásahy momentálně neprovádí. Před návštěvou vaší veterinární ordinace proto doporučujeme nejdříve zavolat.

Další články