Zde může být vaše reklama.

Prostějovský exprimátor Pišťák porušil zákon, skončil bez trestu

Prostějovský exprimátor Pišťák porušil zákon, skončil bez trestu

15. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Vysoce postavení politici musí každý rok odevzdávat majetkové přiznání, v němž uvádějí své vedlejší příjmy, dluhy, podnikatelské aktivity a další činnosti. Prostějovský exprimátor toto přiznání nepodal, trest ho však minul. Paradoxně proto, že zákon kromě něj porušil také tajemník magistrátu Lubomír Baláš.

Když v září roku 2015 ze své funkce odstoupil prostějovský primátor Miroslav Pišťák, měl své majetkové přiznání odevzdat do třiceti dnů od rezignace. Jeho kolega, kterého aféra finančních darů od soukromých firem smetla spolu s ním - Alois Mačák, to udělal. Pišťák to však neučinil a na jeho postup tak v v březnu směřoval podnět.

Pokud Pišťák nesplnil tuto povinnost, měl ho na to upozornit tajemník magistrátu, který je za vedení registru majetkových přiznání odpovědný. Podle zákona měl tajemník stanovit dodatečnou lhůtu. Ten to však neučinil.

Den po jeho doručení se Miroslav Pišťák o podnětu dozvěděl od úředníků magistrátu a svou chybu napravil. Nabízí se otázka, proč zaměstnanci magistrátu porušili mlčenlivost a o podaném oznámení o přestupku řekli přímo podezřelému.

Prostějovská přestupková komise však odmítla věc řešit – místní úředníci se cítili podjatí. Krajský úřad tak věc delegoval na Magistrát města Přerova. Ten věc odložil. „Je zřejmé, že Miroslav Pišťák nedodržel lhůtu dle zákona, avšak mu současně nebyla evidenčním orgánem stanovena lhůta dodatečná. Pro naplnění skutkové podstaty přestupku musí být tyto dvě podmínky splněny současně,“ konstatovala referentka oddělení přestupků Martina Světlíková v záznamu o odložení záležitosti, který má Hanácký Večerník k dispozici.

Miroslav Pišťák tak podle názoru přerovských úředníků zákon porušil, ovšem protože jej porušil také tajemník magistrátu, sankci se vyhnul. „Gumový“ paragraf tak zachránil exprimátora od pokuty, která mohla být udělena až do výše padesáti tisíc korun.

Kauza však nekončí, nyní případ míří na Krajský úřad, který může zahájit přezkumné řízení.

Tip: Podívejte se, jaká majetková přiznání odevzdávají vaši politici, určitě se tam dozvíte zajímavé informace. Na webu vašeho města či kraje najdete formulář pro přihlášení do „registru oznámení“, ten vyplňte a doneste na podatelnu, během několika dnů dostanete přístupové údaje do elektronické evidence. Přístup je bezplatný.

 

-jač-

Další články