Zde může být vaše reklama.

Pozemky úředníka prostějovské radnice dál budí emoce, opozice chce výkup zvrátit

Pozemky úředníka prostějovské radnice dál budí emoce, opozice chce výkup zvrátit

14. 11. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kauza pozemků, na kterých vydělává miliony úředník Magistrátu města Prostějova, pokračuje. Předchozí majitel, který prodejem pozemku Kamilu Janečkovi přišel o miliony, prodeje lituje. Zastupitel za TOP 09 Aleš Matyášek chce pro změnu svolat mimořádné jednání zastupitelstva a výkup zastavit.

Úředník prostějovské radnice Kamil Janeček spolu se svou manželkou a trenérem Černoškova Tenisového klubu Patrikem Navarou si přišli ke slušným penězům. Před šesti lety koupili od důchodce Zbyňka Zubalíka pozemek na Brněnské ulici, který se krátce po nákupu začal v územním plánu měnit na průmyslovou plochu. Jeho hodnota tak vzrostla a nyní pozemek za osminásobnou cenu vykupuje od Janečka město. O kauze jsme už psali zde.

Hanácký Večerník kontaktoval předchozího majitele pozemku, důchodce Zbyňka Zubalíka, co na nynější vývoj říká. „Prodej bylo moje dobrovolné rozhodnutí a už s tím nic nenadělám,“ krčí rameny Zubalík. Na otázku, zda transakce lituje, odpovídá: „To víte, že lituji, ale nevěděl jsem, že se tam bude dělat průmyslová zóna.“

Existuje přitom podezření, že Janeček to na rozdíl od Zubalíka věděl. Jako úředník měl přístup k interním informacím radnice a tedy i o přípravě změny územního plánu. Mohl tak využít informací z práce a pozemky levně nakoupit. Takové jednání by přitom mohlo být i trestné, pokud by se prokázalo.

Výkup pozemku tvrdě kritizuje prostějovská opozice, třeba lídr opoziční TOP 09 Aleš Matyášek. Žádá svolat mimořádné jednání zastupitelstva města a revokaci usnesení o výkupu pozemku. Více v emailu níže.

Jakub Čech

 

Hanácký Večerník má k dispozici email, který zastupitel primátorce poslal. Podívejte se, jaké otázky Matášek Raškové položil a k jakému postupu ji vyzval:

Vážená paní primátorko,

V souvislosti se skandálem kolem nákupu pozemku od pracovníka ORI Ing. Bc. Kamila Janečka, jeho manželky Mgr. Renaty Janečkové a souseda Patrika Navary všichni bytem Třískova ulice v Prostějově a v souvislosti s vyjádřením paní Renaty Janečkové v dnešním tisku, Vás žádám o následující informace.

1. Od kdy je Ing. Bc. Kamil Janeček zaměstnancem městského úřadu/magistrátu města Prostějova

2. Přehled pracovních pozic od jeho nástupu do pracovního poměru na MÚ/MPv

3. Proč informace o pracovním poměru Ing. Bc. Kamila Janečka a jeho zařazení v ORI nebyla uvedena v materiálu k bodu č. 11_19 Schválení výkupu pozemku p.č. 6565 v k.ú. Prostějov na jednání Zastupitelstva města Prostějova dne 5. 9. 2016 ?

4. Kteří pracovníci ORI konkrétně dle důvodové zprávy doporučili materiálu k bodu 11_19 dotyčný pozemek k nákupu ze strany města Prostějova a proč, když odbor územního plánování nákup nedoporučil? Prosím o příslušný písemný materiál.

5. Nabídl původní majitel městu Prostějov pozemek k prodeji? Kdo za město Prostějov jednal s původním majitelem pozemku a odmítl jeho výkup v roce 2010? Kdy o tom jednala rada města. Kdy byla tato možnost předložena k rozhodnutí zastupitelstvu města Prostějova? Prosím o příslušný materiál.

6. Jaké učinilo vedení města kroky v souvislosti vážným podezřením o zneužití vnitřních informací  MÚ/MPv pracovníkem MÚ/MPv, které vyšly najevo ne jednání zastupitelstva dne 31. 10. 2016?

7. Podalo již vedení města trestní oznámení v souvislosti s možností spáchání trestného činu s ohledem na vyjádření ?

Vážená paní primátorko, v souvislosti s výše uvedeným Vás žádám, aby bylo co nejdříve k případu svoláno jednání zastupitelstva mimo stanovený program a aby na tomto jednání rada předložila návrh na revokaci usnesení č. 16185 o nákupu pozemku p.č. 6565 v k.ú. Prostějov pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití informací a podezření z možného vzniku škody městu Prostějovu.

Zároveň paní primátorko, poukazuji na fakt, na který se odvolávám dlouhodobě, že materiály připravené do zastupitelstva neobsahují všechny relevantní informace k posuzování jednotlivých případů. Tento je jedním z nich.

S pozdravem

Aleš Matyášek

Další články