Zde může být vaše reklama.

Inspirace pro Olomouc? Přerovská radnice za vánoční trhy nezaplatí už ani korunu

Inspirace pro Olomouc? Přerovská radnice za vánoční trhy nezaplatí už ani korunu

22. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ačkoliv venku ještě vládne horké léto, přerovští radní už mají jasno, jak budou vypadat městské Vánoce. Po vlně loňské kritiky se rozhodli najít nový směr oslav. Prakticky už v lednu začali řešit, jakou cestou se vydat, aby Vánoce v Přerově měly punc výjimečnosti a lidé si je mohli užít, aniž by museli za atmosférou jezdit do okolních měst. Nakonec se radnici v srpnu podařilo uzavřít smlouvu s brněnskou firmou, která se zavázala, že pro město zajistí trhy i program takříkajíc na „klíč“.

videoprojektory web

Co je ale podstatné – Přerov její služby nebudou nic stát. Tedy vyjma povinnosti porazit a ukotvit strom na náměstí. V minulosti stály Přerov vánoční trhy i s programem zhruba milion a půl. Teď půjde z kasy města na jediný úkol jen pár tisíc. „Analýza minulých oslav ukázala, že v přípravě oslav se za poslední čtyři roky nic moc nezměnilo - dostupné finance, požadavky na prodejce nebo kulturní program. I proto padlo doporučení na externí zajištění Vánoc zkušenými pořadateli. Věřím, že Přerov letos zažije velkou vánoční proměnu,“ řekl radní Jan Horký, který vedl skupinu, jež se náplní Vánoc zabývala. Podle něj je dobře, že se úkolu chopí profesionálové, kteří už za obdobných podmínek pořádají Vánoce třeba v Olomouci nebo v Českých Budějovicích.

Ze smlouvy uzavřené na deset let mezi městem Přerovem a firmou RK Invest vyplývá, že zástupci společnosti se postarají úplně o všechno, co dělá Vánoce ve městech „kouzelné“. Na své náklady ozdobí strom a osvětlí i třicet jarmarečních domečků, zajistí do nich prodejce kvalitního jídla, pití i řemeslných výrobků. „Zástupci společnosti se ptali Přerovanů, co jim v minulosti na trzích nejvíce vadilo. Mnozí se shodli, že to byla nekvalitní nabídka horkých nápojů, zejména punčů. I to chtějí dodavatelé změnit. Můžeme se těšit na kulinářské zajímavosti a krajové speciality, ale i na ukázku poctivé řemeslné výroby,“ nastínil radní Horký. Připomněl, že firma myslela i na děti, které se mohou těšit na historický kolotoč i na „Ježíškovu dílnu“, v níž si mohou samy vyrobit vánoční dekorace či dárky.

Přerované si navíc užijí předvánoční čas dříve, než bylo v minulosti zvykem, kdy oslavy odstartovala první adventní neděle. „Začneme s programem už ve čtvrtek 30. listopadu, končit budeme 1. ledna. Smlouva firmě ukládá zajistit na své náklady program, který bude stát minimálně 800 tisíc korun,“ uvedl náměstek Navrátil. Na návštěvníky podle něj čeká komponovaný program živých vystoupení lokálního i republikového významu, který bude znít na náměstí TGM minimálně pětkrát v týdnu – prakticky vždy ale v pátek, v sobotu a v neděli, kdy je největší pravděpodobnost, že lidé do středu města zavítají.  Žít ale nebude jen Masarykovo náměstí, ale také to Horní, kde firma uspořádá jarmark v historickém stylu. Více než měsíční šňůru oslav ukončí novoroční ohňostroj u hradeb, který ale už není součástí „vánoční smlouvy“ a zaplatí ho město Přerov.

Společnost, která bude v dalších deseti letech stát za přerovským adventem, zřídí rovněž speciální webové stránky – propojené s webem Přerova – na nichž budou informace o programu i nabídce jednotlivých stánků. V brzké době rovněž představí oficiální logo, které má Přerovany „hřát v dlaních“.  Stane se totiž, mimo jiné, i součástí hrníčků a kelímků, z nichž budou návštěvníci popíjet punč či svařák.

-age-

Další články