Zde může být vaše reklama.

Augustin s odvoláním na Krajský soud neuspěl. Přichází o advokátní praxi

Augustin s odvoláním na Krajský soud neuspěl. Přichází o advokátní praxi

12. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský komunistický politik Josef Augustin, který několik let nepodával daňová přiznání, neuspěl s odvoláním proti červnovému rozsudku Okresního soudu v Prostějově. Tehdy jej soud potrestal za trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Augustin dva roky nebude moci vykonávat advokátní praxi.

Obžalobu na bývalého komunistického radního, místopředsedu národního výboru a dlouholetého zastupitele Prostějova řešil prostějovský okresní soud už letos v červnu. „Jakožto advokát v období let 2010 – 2014 nezajistil řádné vedení daňové evidence a nepodával daňová přiznání, a to i přes výzvy Finančního úřadu,“ přečetl na červnovém hlavním líčení státní zástupce Miklenda, v čem obžaloba spatřuje Augustinovu vinu. Neuhrazené daně ve výši 401 tisíc Augustin uhradil už před soudním projednáním.

K činu se Augustin doznal. „Bylo to způsobeno pracovním vytížením i zdravotními problémy,“ kál se Augustin.

Soudkyně Ivona Otrubová jej však potrestala dvouletým zákazem výkonu advokátní činnosti a podmínkou na rok a půl. Jako přitěžující okolnost totiž vyhodnotila fakt, že nepodávání daňových přiznání Augustin páchal po dobu pěti let i přes výzvy správce daně. V odůvodnění rozsudku navíc uvedla, že od advokáta lze očekávat příkladný přístup k plnění zákonných povinností. Zohlednila také, že za podobnou činnost už byl Augustin jednou uznán vinným.

reklama poutak

Komunistický politik rozsudek nekomentoval a po čase se proti němu odvolal. Případ tak dnes řešil soud druhého stupně, který odvolání Augustina zamítnul. Informaci Hanáckého Večerníku potvrdil v úterý odpoledne Krajský soud v Brně. „Odvolání bylo zamítnuto a bylo tak potvrzeno rozhodnutí prvostupňového orgánu,“ uvedla jeho tisková mluvčí Eva Sigmundová.

Státní zástupce nové rozhodnutí soudu vítá. „Já jsem rozsudek Okresního soudu, který vycházel z mé obžaloby, kvitoval, z mého pohledu je to v pořádku,“ reagoval na úterní verdikt Krajského soudu v Brně státní zástupce z Prostějova Jaroslav Miklenda.

Při pokusu o kontaktování Augustina nebyl ve své kanceláři. Jeho advokátní činnost nejméně na dvě léta končí, rozsudek brněnského soudu je již pravomocný.

 

Jakub Čech

Další články