Zde může být vaše reklama.

Baláš se omluvil z práce kvůli jednáním na soudě, žádné se ale nekonalo

Baláš se omluvil z práce kvůli jednáním na soudě, žádné se ale nekonalo

11. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V uplynulých dnech vyšlo najevo, že tajemník prostějovského Magistrátu Baláš v práci ohlásil nepřítomnost kvůli jednání se soudci Nejvyššího soudu. Soud ale popírá, že by se jakákoliv schůzka s Balášem uskutečnila. Mezitím disponuje naše redakce neověřenou informací, že se jel Baláš představit Andreji Babišovi jako nový ředitel krajského úřadu.

Třídenní pracovní nepřítomnost zdůvodnil na radniční poradě tajemník magistrátu Lubomír Baláš tím, že má jednání se soudci Nejvyššího soudu. Konkrétně se jednalo o dny mezi 10. a 13. dubnem. Na poradě, kde toto Baláš oznámil, určil i své zástupkyně po dobu nepřítomnosti. Právě 10. až 13. duben byly dny před Velkým pátkem a řada zaměstnanců si tak vzala dovolenou a udělala velikonoční prázdniny.
Existenci jednání s Balášem ovšem kategoricky popřel vedoucí oddělení styku s veřejností Nejvyššího soudu Petr Tomíček. „Ve dnech 10. až 13. dubna 2017 se neuskutečnilo žádné oficiální jednání, při němž by některý ze zaměstnanců nebo soudců Nejvyššího soudu jednal za tento soud s panem Ing. Lubomírem Balášem, tajemníkem Magistrátu města Prostějova. Takové jednání by muselo být řádně zaznamenáno v některém z rejstříků (v některé z databází) Nejvyššího soudu, což není,“ odpověděl Tomíček na dotaz Hanáckého Večerníku, když jsme se začali o věci zajímat.
Kde Baláš tou dobou byl, není jasné. Na zaslanou otázku, zda byl v uvedené dny v kanceláři a pokud ne, kde se nacházel, do uzávěrky tohoto článku Baláš nereagoval. Mlčí i tisková mluvčí a mediální referentka prostějovské radnice.

Naše zdroje: Byl u Babiše představit se jako ředitel Krajského úřadu
Pokud se tato informace potvrdí i oficiálně, bude to prvotřídní šok. Nový krajský ředitel totiž ještě oficiálně není znám, že by se měl navíc hlásit Babišovi, o tom se ani není nutné bavit. Opoziční zastupitelka Hana Naiclerová považuje naše informace za závažné. „Zákoník práce platí pro všechny bez rozdílu. Rozumím tomu, že si tajemník Baláš chtěl udělat týden volna, nerozumím však tomu, proč to chce proplatit jako práci a nečerpá jako kterýkoliv řadový úředník řádnou dovolenou. Pokud se tohoto jednání dopouští sám tajemník, který má zodpovědnost za řádný chod magistrátu, tak je to na pováženou. Soustavné porušování zákoníku práce i vnitřních předpisů přece nelze neustále přehlížet a bagatelizovat. To není dobrá vizitka excelentního úřadu, na který bychom měli být hrdi,“ uvedla Naiclerová (PRO 2016).
Jakub Čech

Další články