Zde může být vaše reklama.

Beseda o rehabilitaci židovského hřbitova se koná už dnes. Bez odpůrců návrhu, ti odmítli účast

Beseda o rehabilitaci židovského hřbitova se koná už dnes. Bez odpůrců návrhu, ti odmítli účast

16. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dnešní besedy o návrhu americké židovské nadace Kolel Damasek Elezier se jeho odpůrci nezúčastní. Nechtějí se setkat se zástupci židovských organizací, protože podle nich vedou dezinformační kampaň. Policie navíc začala vyšetřovat projevy antisemitismu, které se v souvislosti s kauzou objevily.

O účasti jednali odpůrci rehabilitace židovského hřbitova v pondělí. „Dokud ale bude pokračovat stávající křivá a podlá dezinformační kampaň plná nepodloženého obviňování občanů našeho města z antisemitismu jen proto, že si dovolí veřejně nesouhlasit s návrhem židovských organizací, je dle našeho názoru zcela nevhodné účastnit se jakýchkoliv akcí společně s těmito navrhovateli,“ napsali jako odpověď na pozvánku členové petičního výboru petice, která se proti návrhu na zvýšení piety lokality zásadně a ostře vymezuje.

Před časem jejich vymezení spočívalo v tom, že zaslali do médií (také do redakce Hanáckého Večerníku) dokument, který se tváří jako analýza zájmu o problematiky. Vyplývá z něj, že lidé, kteří návrh podporují, se na něm snaží jen přiživit a že se v rámci Prostějova jedná jen o jednotky osob. „Ta analýza je manipulativní a založená na špatné logice. Že ti aktivisti už opustili věcnou rovinu a vyvolávají emoce, aby si potvrdili vlastní omezený postoj. Že neúcta k zemřelým spoluobčanům a neúcta k historii ukazuje na hlubší kořeny krize. Povrchnost, lehkověrnost, davové myšlení se tady spojuje s latentním antisemitismem,“ vyjádřila se pro HV judaistka Věra Tydlidátová z plzeňské univerzity.

Organizátoři akce, která startuje ve čtvrtek 16. února v 17. hodin v prostorách Duhy, už k postoji petičního výboru vydali prohlášení. „Nicméně považujeme toto odmítnutí za velkou chybu a velice nás tato neúčast mrzí. Jsme přesvědčeni, že udržování pozice na úrovni „zákopové války“ není v zájmu nikoho, ani zástupců nadace Kolel Damesek Eliezer, ani občanů města Prostějova a ani v zájmu autorů petice,“ napsali společně předsedové prostějovských organizací Pirátů a Zelených Petr Lysek a Ivo Lužný. Na úvod besedy vystoupí se svým příspěvkem do diskuze evangelický farář Jan Jun, poté stanovisko představí jednotlivé diskuzní strany, následovat budou dotazy z publika.

Projednávaný případ vzbudil rozsáhlou vlnu antisemitismu. „Židi jsou nepřizpůsobivé kořistnické hyeny, které jen terorizují všechny hostitelské národy a pracují na jejich vyhlazení,“ píše se například v anonymním dopise adresovaném občanům a úředníkům města Prostějova. Tímto i dalšími protižidovskými dopisy se nyní už zabývají protiextremističtí experti Policie České republiky. „Některým lidem prostě vadí všechno, co se týká nás – Židů. Je to kvůli starému a známému antisemitismu; vždyť kvůli antisemitismu ne tak dávno byly zavražděny tisíce Židů,“ okomentovala případ přeživší holokaustu, prostějovská rodačka Maud Michal Beeerová v rozhovoru, který v příštích dnech přinese Hanácký Večerník.

 

Jakub Čech

Další články