Zde může být vaše reklama.

Byl odsouzený, krátil daně. Teď je radním Prostějova a předsedou školské rady Obchodní akademie

Byl odsouzený, krátil daně. Teď je radním Prostějova a předsedou školské rady Obchodní akademie

14. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Požadoval trdé represe proti odpůrcům minulého režimu, dvacet let působí v prostějovském zastupitelstvu. Komunista Josef Augustin však byl před lety uznán vinným, že úmyslně krátil daně. I přes tento jasný pravomocný rozsudek však působí v řadě veřejných funkcích, mimo jiné je předsedou školské rady Obchodní akademie.

Prostějovský advokát Josef Augustin měl a má velmi zajímavý život. Před  sametovou revolucí působil jako místopředseda městského národního výboru a těžil z totalitního režimu. Nyní se každý rok klaní obětem srpnové invaze. Těžko si jej představit, že by květinu k jejich pomníku přinesl i za minulého režimu jako politik Komunistické strany Československa.

Mladá fronta Dnes přišla před časem se zjištěním, že právě Josef Augustin ještě s kolegou Václavem Šmídem, s nímž působil v čele města, podepsali přípis, kde odsoudili petici Několik vět a vyzvali stranické orgány k tvrdým represím vůči odpůrcům režimu.

Po revoluci zůstal Josef Augustin věrný komunistické straně a vždy ji zastupoval v prostějovském zastupitelstvu. Do roku 2014 jako opoziční zastupitel, od té doby je dokonce členem rady města a předsedou kulturní komise. Právě on tak spolu s dalšími rozhoduje o tom, kam putují kulturní dotace města.

Léta tiché opozice

Na zastupitelstvech v posledních dvaceti letech proslul tím, že ke každému materiálu měl desítky různých připomínek a nešetřil dlouhými a ironickými vystoupeními v diskuzích. Když se však jednalo o skutečně podstatnou věc, radniční koalici on i jeho komunističní kolegové podpořili. Není náhodou, že předsedou kontrolního výboru byl po roce 2010 zvolen komunista Jaroslav Šlambor, ačkoliv největší opoziční stranou byla TOP 09. Šlamborem vedený kontrolní výbor pochopitelně nevykazoval žádnou činnost a nic podstatného nezjistil, jenže právě to byl asi účel. Dnes se většina lidí zabývajících se komunální politikou shoduje, že komunisté oranžovomodrou koalici tiše podporovali výměnou za místa v radničních výborech či trafiku pro zastupitele Šmída v dozorčí radě Vodovodů a kanalizací.

Augustin konečně před soudem

V roce 2008 však Augustina z kandidátky do krajských voleb stáhli sami komunisté. Prostějovský státní zástupce Ondřej Frgal jej totiž obžaloval z krácení daní. Připravil stát téměř o 250 tisíc, peníze začal postupně splácet.  V červenci 2008 to stejně posoudila i soudkyně Okresního soudu v Prostějově Ivona Otrubová. Augustina uznala vinným a uložila mu pokutu 100 tisíc s náhradním trestem odnětí svobody ve výši šest měsíců. Zohlednila tak, že peníze už uhradil a že dosud trestaný nebyl.

I přes relativně nízký trest se Josef Augustin odvolal. Brněnský krajský soud mu dal zčásti za pravdu - trest zrušil. „Vzhledem k povaze spáchaného činu a k dosavadnímu životu obžalovaného, lze důvodně očekávat, že projednání věci před soudem zcela postačí jeho nápravě,“ napsala předsedkyně senátu Marie Večeřová do rozsudku, který má Hanácký Večerník k dispozici.

S tím však nesouhlasila tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podala totiž dovolání k Nejvyššímu soudu. „Je obtížné předpokládat, že by obviněný, vzděláním právník, profesí advokát, pouze v důsledku nepozornosti či omylu po dobu dvou let opomíjel podávat daňová přiznání,“ napsali státní zástupci do dovolání.

Augustin po celou dobu argumentoval špatným zdravotním stavem, v jehož důsledku ke krácení daní došlo. „I v době, kdy byl obviněný v rekonvalescenci, i podle svého vyjádření docházel, byť na omezenou dobu, do kanceláře a vykonával svoji advokátní praxi. Pro závěr o objektivní nemožnosti podat daňové přiznání tak není racionální podklad,“ argumentovala Vesecká u Nejvyššího soudu. Ten však její dovolání přesto zamítl a kauza tak skončila.

Ve funkcích zůstává dál

Přestože byl Josef Augustin pravomocně uznán vinným z úmyslného trestného činu, žádná sebereflexe nenásledovala. Naopak, Augustin dál působí ve svých funkcích. V roce 2013 mu jen o trochu unikl poslanecký mandát, o rok později se dostal do rady města Prostějova. Mezitím se stal předsedou školské rady prostějovské Obchodní akademie. Stojí tak ve funkci úzce navázané na školství. V květnu 2015 Augustin usedl do dozorčí rady Domovní správy. Za osm měsíců zde si přišel na 72 tisíc korun odměnu. Ve funkci předsedy kulturní komise má právě on velké slovo při rozdělování kulturních dotací. Návrh kulturní komise pak schvaluje sice rada, případně zastupitelstvo, s tím však už nebývá problém. Je tedy s podivem, že člověk s touto minulostí řídí školskou politiku a spolurozhoduje o hospodaření s veřejnými prostředky.

Není to však jediný kostlivec ve skříni komunistického advokáta. Minulý týden přinesly noviny zprávu, že také letos rezignoval z kandidátní listiny KSČM do krajských voleb. Údajně je podezřelý na základě trestního oznámení vězněného klienta.

 

-jač-

Další články