Zde může být vaše reklama.

Deset důvodů, proč Prostějovanům vadí olympijské centrum

Deset důvodů, proč Prostějovanům vadí olympijské centrum

05. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kauza moderní sportovní haly, která má stát v Prostějově v areálu bývalého koupaliště, budí emoce. Námitky proti způsoby její přípravy, ale i případnému budoucímu využití, se množí jak od opozičních zastupitelů, tak od občanské veřejnosti. Přibývá materiálů, tiskových zpráv, stanovisek a zápisů. Připravili jsme proto jednoduchý přehled, co je vlastně celému projektu vytýkáno a jaká jsou jeho slabá místa.

1. O stavbě rozhoduje spolek, jehož členy jsou město a kraj a do kterého může vstoupit kdokoliv jiný, podíl na pozemcích se tak „naředí" a město a kraj ztratí nad svým majetkem kontrolu. Kdyby to byla soukromá společnost, bude muset o odprodeji podílu rozhodnout městské zastupitelstvo, tady stačí souhlas třeba jen exprimátora Pišťáka a tenisového bosse Černoška.


2. Bývalý primátor Pišťák a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil dostali své funkce v představenstvu spolku prakticky navždy, nikoliv vázané na své politické funkce, budou tam tedy, dokud se sami jako valná hromada neodvolají.


3. Kvůli stavbě má být pokáceno přes třicet stromů, některé z nich nestojí v místě budoucí stavby.


4. Na pozemku, kde má olympijské centru stát, bylo dříve koupaliště, politici před volbami slíbili jeho obnovu, ta se však nekoná.


5. Není vůbec řešeno, co bude s majetkem spolku po jeho zániku, centrum tak může nakonec skončit v soukromých rukou nějaké firmy, třeba u jistého podnikatele ve sportovním managementu.


6. Vedení města deklarovalo, že v případě skončení Miroslava Pišťáka ve funkci primátora, rezignuje na funkci ve vedení spolku, Pišťák si však poté co v čele Prostějova skončil, funkci v představenstvu spolku ponechal. „Vaše obavy jsou liché," ujišťoval opoziční zastupitele komunistický radní Josef Augustin.


7. Účel využití olympijského centra je zatím prakticky neznámý, vedení města tvrdilo, že tam budou chodit školy na tělesnou výchovu, což se jeví jako krajně nepravděpodobné, protože mají své tělocvičny a cesta na „tělocvik" by zabrala nejméně jednu vyučovací hodinu. Nová hala bude pravděpodobně sloužit především sportovcům tenisového bosse Černoška, tedy jeho podnikatelským zájmům.


8. Z jakých peněz bude placen provoz sportovní haly, není vůbec jasné. Vzhledem k objemu financí, které každý rok putují do kapsy tenisového klubu se dá předpokládat, že provoz zaplatí daňoví poplatníci.


9. Smlouva o výpůjčce pozemků na 99 let je nastavena tak, že ji půjde vypovědět, až pokud projekt nedostane dotaci do konce roku 2017. Město tak podle tvrzení opozičních zastupitelů na několik let dobrovolně zablokovalo své vlastní pozemky.


10. Město i kraj se dlouho bránili zveřejnit o vývoji v kauze informace. Nyní město odmítá s médii komunikovat, na položené otázky tisková mluvčí nereaguje.

O kauze jsme již psali zde.

 

Jakub Čech

Další články