Zde může být vaše reklama.

Divadelní festival Aplaus v Prostějově končí, Černoškova TK plus ukončila jeho sponzoring

Divadelní festival Aplaus v Prostějově končí, Černoškova TK plus ukončila jeho sponzoring

24. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Desátý ročník divadelního festivalu Aplaus bude jeho posledním. Marketingová agentura prostějovského tenisového bosse Miroslava Černoška TK PLUS se rozhodla přehlídku divadel ukončit. Důvody jejího rozhodnutí nejsou zveřejněny.

Přehlídka Aplaus se konala každý rok na podzim a do Prostějova díky němu zavítala celá řada českých hereckých osobností. Čelila však také kritice, že si na jejím spolupořádání kontroverzní podnikatel Miroslav Černošek zvyšuje prestiž nebo že nemalou část vstupenek obdrží jeho přátelé. „Festival Aplaus prakticky legitimizuje udělování financí panu Černoškovi, protože on tím ukáže dobrý skutek v podobě zaplacení tří představení v divadle. Pak si papaláši udělají v Národním domě raut, dají si chlebíčky a on zase dostane prachy. Vepředu tam sedí vždy honorace a lidé, kteří do divadla moc nechodí, ale kteří dostanou od „Teniskomercu“ vstupenky a kteří vůbec neví, co se bude hrát. Oni tam jdou proto, že si po představení nabít břicha na raut. Oni tam fakt nechodí kvůli divadlu,“ myslí si například dlouholetý prostějovský ochotník a někdejší jevištní technik divadla Zbyněk Melka.

Rozhodnutí festival ukončit Hanáckému Večerníku potvrdila ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková. „Přehlídka Aplaus nebyla od samého začátku pořadatelem - tedy marketinkovou společností TK PLUS - koncipována jako nekonečná přehlídka,“ s tím, že rozhodnutí pořadatele ji ukončit rozumí a respektuje jej. „Není úplně lehké naplnit každým rokem přehlídku třemi tituly, které jsou nějak mimořádné, kvalitní a obsazené známými hereckými osobnostmi, někdy třeba i z tak jednoduchých důvodů jako jsou volné termíny divadel a herců nebo velikost jeviště prostějovského divadla,“ dodala Maršálková.

Jaký důvod vedl Černoškovu agenturu k tomuto kroku, jsme se nedozvěděli. Její mluvčí Petr Chytil na náš dotaz nereagoval ani po sedmnácti dnech po jeho odeslání. Spekuluje se o tom, že příčinou je neochota na akci přispět za současných okolností, kdy není jisté poskytnutí dotace na olympijské centrum a hrozí tak velké komplikace. Černošek dokonce podle týdeníku Ekonom nezastírá, že mezi sportovními funkcionáři obviněnými v dotační aféře jsou jeho přátelé.

„To, že je divadelní přehlídka Aplaus bude letos naposledy, neznamená, že se nebudeme pořád snažit přivážet pro diváky do Prostějova zajímavé tituly,“ ujistila veřejnost ředitelka divadla Maršálková.

 

Jakub Čech

Další články