Zde může být vaše reklama.

Do Senátu na Prostějovsku chce i majitel pohřební služby Makový, celkem je kandidátů jedenáct

Do Senátu na Prostějovsku chce i majitel pohřební služby Makový, celkem je kandidátů jedenáct

01. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Historicky nejpestřejší výběr budou mít voliči v prostějovském senátním obvodě. Kandidáti se museli registrovat do úterý, celkem jich je jedenáct. Jak zjistil Hanácký Večerník, o post člena horní komory parlamentu se hodlá ucházet také majitel pohřební služby Pavel Makový, a to jako kandidát Moravského zemského hnutí.

Senátní obvod č. 62 tvoří kromě celého prostějovského okresu také několik obcí na Přerovsku. Prvním zástupcem regionu v horní komoře Parlamentu České republiky byl sociální demokrat Jan Kavan, kterého vystřídal v roce 2000 kandidát Unie svobody Robert Kolář. Od roku 2006 v Senátu působí prostějovská politička ČSSD, někdejší místostarostka Božena Sekaninová, která nejprve v roce 2006 v druhém kole porazila tehdejší kandidátku ODS Ivanu Hemerkovou a o šest let později komunistu Jaroslava Šlambora. Aktuálně s oběma působí v rámci jedné koalice ČSSD – KSČM – Pévéčko, která ovládá prostějovskou radnici.

„Potvrzuji počet kandidátů do Senátu za Prostějovsko – 11,“ uvedla ve středu ráno tisková mluvčí prostějovského magistrátu, který kandidáty do Senátu registruje, Jana Gáborová.

Kandidaturu Hanáckému Večerníku zároveň nově potvrdil známý majitel zdejší pohřební služby Pavel Makový. „Byl jsem osloven představiteli Moravského zemského hnutí, zda bych nepřijal jejich nabídku kandidovat do Senátu na Prostějovsku. Jako moravský patriot a rodilý Prostějovák jsem tuto nabídku přijal,“ uvedl Makový s tím, že nejvíce rozumí oblasti pohřebnictví. „Jako majitel pohřební služby rozumím nejvíce oblasti pohřebnictví. S tím úzce souvisí problematika zdravotní, sociální, kulturní a církevní. Celý život dělám především pro lidi, jak pro ty zemřelé, tak pro ty, kteří mi je svěřili. Ale když připravuji svoje klienty na jejich poslední cestu a oni mi vykládají ,o svém životě‘, chtěl bych toho pro jejich příbuzné a známé udělat víc,“ vysvětlil Makový své motivace. V minulosti už kandidoval například do zastupitelstva za Korunu českou – monarchistickou stranu Čech, Moravy a Slezska.

Jasno je tak o desátém z jedenácti kandidátů. Přehled již známých jmen najdete pod článkem spolu s informací o navrhující politické straně.

V průběhu roku se přitom spekulovalo, že do voleb postaví ještě hnutí Starostové a nezávislí starostu Troubek Radka Brázdu. „STAN v daném volebním obvodu nakonec svého vlastního kandidáta stavět nebude a v současné době probíhají jednání se 2 kandidáty ohledně jejich podpory ze strany našeho hnutí,“ sdělil v dubnu Brázda.

O podporu Pirátů před časem žádal kontroverzní prostějovský advokát Miroslav Burget. S žádostí sice neuspěl, kandidovat však může jako nezávislý kandidát či za jinou stranu.

Aktualizováno 2. 8. 2018, 11:42: Jedenáctým kandidátem je lékař Marek Obrtel, bojovník proti NATO, kandidující za Českou stranu národně sociální.

Jakub Čech

 

KANDIDÁTI DO SENÁTU

Božena Sekaninová (ČSSD)

Irena Blažková (ANO 2011)

Petr Michek (Moravané)            

Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL)

Zuzana Böhmová (KSČM)

Jitka Chalánková (nezávislá)

Dagmar Halašová (ODS)

Jan Krchňavý (Pévéčko)

Pavel Dopita (SPD)

Pavel Makový (Moravské zemské hnutí)

Marek Obrtel (ČSNS)

Další články