Zde může být vaše reklama.

Firma vedená náměstkem primátorky Fišerem tají účetní závěrky. Porušuje zákon

Firma vedená náměstkem primátorky Fišerem tají účetní závěrky. Porušuje zákon

28. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Náměstek prostějovské primátorky Zdeněk Fišer (ČSSD) má zaděláno na problém. Společnost SEVMEN, kde je od roku 1999 jednatelem, neodevzdala za dobu své existence ani jedinou účetní závěrku. Dostala se tak do kolize se zákonem. Pochybení, ke kterému dochází od roku 2002, již řeší Krajský soud v Brně.

V České republice mají firmy povinnost zveřejňovat své účetní závěrky se základními ekonomickými ukazateli. Tyto dokumenty se zakládají do Obchodního rejstříku, do takzvané Sbírky listin, aby existovala základní veřejná kontrola jejich hospodaření, například ve vztahu k případným obchodním partnerům, kterými mohou být samozřejmě i veřejné instituce.

Na to, že společnost SEVMEN, kde jako jednatel figuruje první náměstek prostějovské primátorky Zdeněk Fišer, neodevzdává účetní závěrky, byl brněnský krajský soud upozorněn už vloni v létě. Společnost však porušení zákona nenapravila a účetní závěrky dále tají. Nyní tak rejstříkový soud obdržel další podnět, který se závěrek týká. Problém je v tom, že ve sbírce listin, která je součástí Obchodního rejstříku chybí účetní závěrky za roky 2002 až 2015.

„Důvodem nezveřejňování účetních závěrek je nezřídka snaha o zakrytí informací o finančním zdraví dané společnosti,“ myslí si například Janusz Konieczny, analytik Nadačního fondu proti korupci.

reklama poutak

O vyjádření jsme požádali také samotného Zdeňka Fišera. „Společnost  SEVMEN s.r.o. do dnešního nezahájila podnikatelskou činnost, v účetnictví byl nulový pohyb a následné hlášení je vacátní,“ uvedl Fišer, aniž by specifikoval, co výrazem „vacátní“ myslí. Ústav pro jazyk český Akademie věd jej totiž mezi českými slovy neeviduje.

Kromě toho ale Fišer vysvětluje nepodávání účetních závěrek také obavou z vloupání. „Veřejně zveřejňované účetní uzávěrky jsou mnohdy zneužívány organizovaným zločinem k vykrádání  bytů  podnikatelů, což se stalo i mým společníkům.  Jsou záměrně podávána oznámení na Krajský soud o nezveřejněných uzávěrkách, aby mohli být vybráni solventní podnikatelé k následnému vloupání.  Tyto praktiky jsou mi navýsost odporné a lidi, kteří je záměrně provádějí, patří morálně na samé dno společnosti,“ sdělil Fišer s tím, že se ve společnosti funkce jednatele vzdal v loňském roce. Oficiální Obchodní rejstřík ale změnu nezaznamenal.

Nad Fišerovými argumenty ale Konieczny kroutí hlavou. „Řadu informaci o stavu majetku lze vyčíst například z volně přístupného katastru nemovitosti či koneckonců i z registru majetkových přiznání, jelikož většina politiků má povinnost podávat svá majetková přiznání. Je proto naprostým nesmyslem, aby vykrádání bytů politiků či podnikatelů probíhalo z důvodu zveřejněných účetních závěrek,“ uvedl Konieczny pro HV online.

Fišerovo porušení zákona kritizuje také politická opozice. „Je skandální, že se toho dopouští po tolik let v řadě člověk, který je tak vysoko v komunální politice,“ okomentoval to předseda prostějovských Zelených Ivo Lužný.

Hanácký Večerník přinese v příštích dnech podrobný rozbor odpovědi náměstka Fišera.

 

Jakub Čech

Další články