Zde může být vaše reklama.

Hemerková se zpovídá z přestupku, neoznámila osobní zájem na pozemcích pro Černoškovu tělocvičnu

Hemerková se zpovídá z přestupku, neoznámila osobní zájem na pozemcích pro Černoškovu tělocvičnu

23. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Náměstkyně prostějovské primátorky Ivana Hemerková je obviněna z přestupku. Měla se jej dopustit tím, že při schvalování převodu pozemků z majetku města do spolku Prostějov olympijský neoznámila střet zájmů. Hemerková je přitom předsedkyní kontrolního výboru spolku.

Celá záležitost, kterou se nyní musí zabývat úředníci Magistrátu města Přerova, vznikla na jednání prostějovského zastupitelstva 6. listopadu. Zastupitelé města tehdy rozhodli, že pozemky po bývalém koupališti na Kostelecké ulici v Prostějově, bezplatně převedou na spolek Prostějov olympijský, kde kromě radnice a hejtmanství působí také Tenisový klub kontroverzního podnikatele Miroslava Černoška. Zastupitelé o tom rozhodli navzdory tomu, že o pozemky projevila zájem společnost Uigaram, která za ně nabídla kupní cenu 5 250 000 Kč.

Hemerková hlasovala pro převod a v diskuzi neoznámila takzvaný osobní zájem spočívající v tom, že je předsedkyní kontrolního výboru spolku Prostějov olympijský. To přitom stanoví jako povinnost zákon o střetu zájmů. „Veřejný funkcionář je povinen při jednání (…), ve kterém vystoupí v rozpravě, předloží návrh nebo je oprávněn hlasovat, oznámit svůj poměr k projednávané věci, jestliže se zřetelem k výsledku projednání věci by mu mohla vzniknout osobní výhoda nebo újma anebo má-li na věci jiný osobní zájem; to neplatí, jde-li jinak o prospěch nebo zájem obecně zřejmý,“ stanoví paragraf 8 zákona.

Zabývat se pochybením Hemerkové budou úředníci přerovského Magistrátu. Případ jim udělil Krajský úřad Olomouckého kraje.  Podle informací Hanáckého Večerníku dojde k ústnímu jednání a podání vysvětlení Hemerkové ještě v dubnu.

Krajský úřad konstatoval nečinnost Magistrátu města Přerova, odboru evidenčních služeb a obecního živnostenského úřadu. Proto přikázal správnímu orgánu v přestupkové věci podezřelé Mgr. Ivany Hemerkové učinit potřebná opatření ke zjednání nápravy, a sice učinit úkony vedoucí k zahájení řízení, k čemuž stanovil lhůtu bezodkladně,“ sdělila referentka přestupkového oddělení Gabriela Kollová.

Na problém jsme se Hemerkové zeptali už vloni v listopadu. Za dobu půl roku ani přes urgenci neodpověděla.

Plánovaná stavba národního olympijského centra na místě bývalého koupaliště čelí pochybnostem už od samotného začátku příprav. Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek označil při rozhovoru s exprimátorem Prostějova Miroslavem Pišťákem námitky opozičních zastupitelů za ko*otiny. Stavba je financována mimo jiné z ústní půjčky v hodnotě 23 milionů, kterou poskytnul Tenisový klub. Když byla na posledním zastupitelstvu dotázána primátorka města Alena Rašková, zda jí připadá normální uzavírat ústně půjčky v takové hodnotě, odmítla odpovědět. „Je to v souladu se zákonem,“ opáčila Rašková.

 

Jakub Čech

Další články