Zde může být vaše reklama.

Inspektorát práce: prostějovské Muzeum porušilo při vyhazovu konzervátorky zákon, obralo ji o peníze

Inspektorát práce: prostějovské Muzeum porušilo při vyhazovu konzervátorky zákon, obralo ji o peníze

27. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Krátce po svém nástupu do čela prostějovského Muzea se jeho ředitel Daniel Zádrapa (ČSSD) zbavil několika jeho zaměstnanců. Mezi nimi dlouholeté konzervátorky Ireny Loubalové, které dal výpověď pro nadbytečnost. Bývalé zaměstnankyni teď dal za pravdu inspektorát práce, že vůči ní Muzeum porušilo zákon, a to hned v několika bodech. Peníze, o které byla poškozena, plánuje Loubalová po Muzeu požadovat. Přinášíme první část závěrů inspektorátu práce.

Spolu s Loubalovou dostala výpověď také bývalá ekonomka Muzea Ivana Peluhová. Obě se shodují na tom, že za výpovědí byla snaha ředitele Daniela Zádrapy a jeho zástupkyně Kamily Husaříkové se jich zbavit. „Zádrapa začal dělat čistky prakticky ihned po svém nástupu, aniž by se seznámil s jednotlivými zaměstnanci a s chodem Muzea.  To při nejlepší vůli v pár týdnech ani nelze. Tudíž musel být informován a instruován paní zástupkyní ředitele paní Husaříkovou. Té jsem vadila už dost dlouho, jak jsem se dozvídala od kolegů, snažila se mě vyštvat již za minulých vedoucích muzea, netuším však proč. Snad proto, že jsem s ní párkrát polemizovala či nesouhlasila, a to i u jiných kolegů mělo vždy patřičnou odezvu,“ vyjádřila se pro Hanácký Večerník Irena Loubalová, která v muzeu pracovala 36 let jako konzervátorka.

„Zádrapa dostal od Ondry a Husaříkové fotografie zaměstnanců ještě před nástupem do muzea a ke každému informace. Věděl tak dopředu „jaký kdo je“ podle jejich mínění,“ doplnila ji bývalá muzejní pedagožka Jitka S. „Když přišel Zádrapa do Muzea a seznámili jsme se, řekl mi „Já Vás znám“, přitom jsme se viděli poprvé v životě,“ potvrdila její informaci další bývalá zaměstnankyně Muzea, ekonomka Ivana Peluhová.

Vyhazovu konzervátorky Loubalové však předcházela ze strany vedení instituce systematická šikana. „Už za bývalého ředitele Chytila mi byl zkrácen úvazek bez řádného zdůvodnění, načež mi byla přidělována podřadná práce jako například úklid depozitáře a podobně. Ten úvazek mi sice po roce Chytil vrátil, ale po příchodu Zádrapy se situace ještě zhoršila a dostala jsem výpověď,“ popsala problém bývalá konzervátorka Irena Loubalová.

Ředitel Daniel Zádrapa jí neprávem odebral osobní ohodnocení v době, kdy byla na překážkách na straně zaměstnavatele. Byla tak krácena na platu ve výpovědní lhůtě, poté na odstupném, nemocenské i podpoře v nezaměstnanosti. Za pravdu Loubalové nyní dal inspektorát práce „Kontrolovaná osoba (Muzeum a galerie v Prostějově – pozn. red.) neuvedla ve Vašem platovém výměru ze dne 7. 9. 2015 důvody odebrání Vašeho osobního příplatku, čímž porušila ustanovení § 136 odst. 2 zákoníku práce. (…) Kontrolovaná osoba nezajistila rovné zacházení s Vámi jako zaměstnankyní ve vztahu k jiným zaměstnancům, pokud šlo o poskytování jiných peněžitých plnění, tím, že Vám odebrala osobní příplatek v době, kdy Vám nebylo umožněno vykonávat práci (vznikly překážky na straně zaměstnavatele) a v důsledku tohoto Vám bylo ve dnech 2. 12. 2015 a 2. 9. 2016 vyplaceno odstupné, vypočítané z pravděpodobného výdělku za příslušné rozhodné období v částce nižší než byste obdržela, pokud by Vám zaměstnavatel osobní ohodnocení při překážkách v práci na straně zaměstnavatele neodebral,“ napsal v dopise adresovaném Ireně Loubalové vedoucí oddělení inspekce III Oblastního inspektorátu pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj Martin Melecký. Hanácký Večerník jej má k dispozici.

Peníze, o které byla poškozena, hodlá Loubalová po bývalém zaměstnavateli a správě sociálního zabezpečení požadovat.

Samotný ředitel Muzea Daniel Zádrapa se k věci nechce vyjadřovat. „Nevím, jaké nezákonné jednání máte na mysli a jak jsem Vám již před drahnou dobou psal, nemám potřebu se jakkoliv vyjadřovat pro potřeby Vašich lživých a manipulativních článků ve Vašem bulvárním občasníku,“ odpověděl redaktorovi HV. Na dotaz, jak na závěry inspekce nahlíží, nereagoval ani Olomoucký kraj, zřizovatel Muzea.

Hanácký Večerník přinese v příštích dnech s bývalou konzervátorkou Irenou Loubalovou exkluzivní rozhovor. Závěrům inspektorátu práce se budeme i nadále věnovat.

 

Jakub Čech

neolstav inz ucetni

Další články