Zde může být vaše reklama.

Jak šel čas v případu střetu zájmů prostějovských radních

Jak šel čas v případu střetu zájmů prostějovských radních

30. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Třem prostějovským radním, kteří neoznámili střet zájmů na jednání zastupitelstva, pořádně sklaplo. A po zásluze. Přerovský magistrát je uznal vinnými z přestupku a uložil pokutu 5 tisíc plus povinnost náhrady nákladů řízení tisícikorunu. Spletitý případ se táhne už od února 2016, kdy se ono jednání zastupitelstva uskutečnilo. Hanácký Večerník připravil přehledný seznam všech důležitých událostí, přesně jak se udály.

2016

15. únor – Na svém jednání se sešli prostějovští zastupitelé. Mezi projednávanými tématy byla také dotace Dělnické tělocvičné jednoty, jejímiž byli tři radní Pavel Smetana, Zdeněk Fišer a Milada Galářová členy. Ani jeden z nich neoznámil střet zájmů.

20. duben – Oznámení o možném spáchaném přestupku na ně podává Jakub Čech u Magistrátu města Prostějova, který je místně příslušný. Svůj názor, že byl spáchán přestupek, doplnil o stanoviska organizací Oživení a Frank Bold.

3. květen – Tajemník Magistrátu města Prostějova oznamuje, že se všechny úřední osoby vyloučily z projednání a případ postupuje Krajskému úřadu Olomouckého kraje.

11. květen – Krajský úřad pověřil projednáním případu Magistrát města Přerova, jako úřad obvodu sousedícího se správním obvodem prostějovského magistrátu.

13. červen – Všichni obvinění radní se dostavili, aby nahlédli do spisového materiálu. Správní orgán je již předvolal k podání vysvětlení.

23. červen – Všichni tři obvinění po předvolání podávali vysvětlení. Náměstek Fišer vysvětlil, že jeho hlas stejně nebyl rozhodující, radní Galářová dodala, že si mylně vyložila zákon o střetu zájmů. Náměstek Smetana se vyjádřil, že považoval své členství v organizaci za veřejně známé.

reklama poutak

18. červenec – Magistrát města Přerova rozhodl ve všech třech případech tak, že zastavil řízení s tím, že skutek se nestal. Vycházel zejména z vyjádření obviněných.

9. srpen – Náměstek primátorky Pavel Smetana poslal rodičům oznamovatele Jakuba Čecha předžalobní výzvu, v níž žádá o uhrazení nákladů na advokáta, které mu měly v souvislosti s řízení vzniknout. O pár dnů později se přidal jeho kolega Zdeněk Fišer. Jejich nárok byl přitom zjevně neopodstatněný.

29. srpen – Jakub Čech podává Krajskému úřadu Olomouckého kraje podnět k provedení přezkumného řízení, neboť rozhodnutí přerovského úřadu považuje za nezákonné.

30. září – Krajský úřad zrušil všechna tři osvobozující rozhodnutí. Případ se vrací do Přerova k novému projednání.

19. prosinec – Náměstek Smetana a radní Galářová znovu vypovídají, jejich kolega Zdeněk Fišer z jednání omluven.

2017

23. ledna – K jednání se dostavil obviněný Zdeněk Fišer. Jeho právník do spisu vložil řadu „důkazů", které ovšem správní orgán později smetl ze stolu.

6. března – Přerovský magistrát konečně rozhodl. Všichni tři radní se přestupku dopustili a dostali k úhradě pokutu 5 tisíc a náklady řízení ve výši 1 000 korun. Podle vyjádření pro média se proti rozhodnutí odvolají.

 

-red-

Další články