Zde může být vaše reklama.

Jednatelem školy poslance Fialy ART ECON se stal Bohumil Pácl, bývalý mediální poradce radnice

Jednatelem školy poslance Fialy ART ECON se stal Bohumil Pácl, bývalý mediální poradce radnice

21. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Soukromá střední škola ART ECON sídlící v Prostějově má nového jednatele. Je jím bývalý mediální poradce prostějovské radnice Bohumil Pácl, který od města obdržel milion korun, aniž by existoval z jeho práce jediný písemný výstup. Pácl mezitím dělal poslaneckého asistenta poslancům ČSSD.

Na soukromé škole ART ECON v Prostějově se dá studovat několik maturitních oborů – například Grafika médií, Grafika v reklamní praxi, Fotografie v reklamní praxi, nebo Státní služba a správní řízení, Podnikání v propagační tvorbě a Řízení obchodních a výrobních firem. Kromě toho se zde dá vyučit v oblastech jako je prodejní a propagační činnosti, krejčovství nebo aranžování.

Školu majetkově ovládá poslanec Radim Fiala, který byl dříve v parlamentu za ODS, posléze Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a dnes zastupuje hnutí Svoboda a přímá demokracie. Fiala je jediným vlastníkem společnosti B. S. – KINGS, které patří firma IF Holding a ta zcela ovládá střední školu ART ECON.

Společnost ART ECON má však nového jednatele. V této funkci k 22. lednu skončila Michaela Peštová, která ve škole nadále působí jako marketingová ředitelka. Novým jednatelem se stal Bohumil Pácl, člověk z temného pozadí prostějovské politiky. Někdejší redaktor Prostějovského Večerníku působil od roku 2012 na radnici jako mediální poradce. Přestože si na odměně 30 tisíc měsíčně přišel na více než milion korun, za jeho prací neexistují žádné písemné výstupy. Podle výkazů práce se měl věnovat činnostem jako „monitoring opozičních aktivit“.

PODROBNĚ: Z veřejných peněz si město Prostějov platí monitoring opozičních aktivit

Když se politici Páclovu kauzu snažili vysvětlit, topili se ve vlastních lžích. Prostějovská primátorka Alena Rašková sice napsala, že Pácl žádné listinné materiály nepředkládal, dva dny poté však v rozhovoru pro Český rozhlas přiznala, že jeho materiály vyhazovala do koše.

Když Pácl na konci roku 2015 poté, co se začalo o kauze veřejně mluvit, na radnici skončil, působil však jako asistent poslance za ČSSD Pavla Holíka, posléze jiného sociálně demokratického poslance za Olomoucký kraj, Romana Váni. Oba v parlamentu skončili po volbách 2017, kdy se jim nepodařilo obhájit mandáty.

V roce 2016 se zase spekulovalo, že se podílí na správě webu itydenik.cz, který vlastní poslanec Fiala a který navazuje na někdejší tištěné periodikum Týdeník Prostějovska. Server itydenik.cz ale spolupráci s Páclem vyloučil.

Samotného novopečeného jednatele společnosti ART ECON jsme se na jeho působení na škole i na radnici zeptali. Na otázky, které zveřejňujeme níže, jsme však neobdrželi žádnou odpověď.

Jakub Čech

 

OTÁZKY PRO PÁCLA

Jak jste se dostal k funkci jednatele společnosti ART ECON?

Jaké úkoly vyplývají z této pozice?

Jaké máte vztahy s poslancem SPD Radimem Fialou?

Není to v rozporu s tím, že jste v minulosti působil jako asistent sociálně demokratických poslanců?

Jak přesně se podílíte na chodu webu itydenik.cz?

Jak zpětně hodnotíte své působení na prostějovské radnici, kdy z Vaší "práce" neexistuje žádný písemný výstup?

Jak pohlížíte na své působení ve městě?

 

 

SOUVISEJÍCÍ

Poslanec Radim Fiala z Prostějova (SPD) lhal v přímém přenosu ČT. Moderátorka jej usvědčila

Prostějov si platil mediálního poradce za milion, nejsou za ním žádné výstupy

Prostějovský kontrolní výbor kauzu mediálního poradce „zametl pod koberec“

Komentář: Dva roky Aleny Raškové v čele Prostějova

Další články