Zde může být vaše reklama.

Kauza Kvitová: Jak to bylo, když se do věci vložil GIBS

Kauza Kvitová: Jak to bylo, když se do věci vložil GIBS

10. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dodnes neobjasněná kauza pořezání tenistky Petry Kvitové koncem loňského roku způsobila letos na jaře menší policejní zemětřesení. Do případu se vložil GIBS a místo, aby se věci vyjasnily, začalo být kolem případu mrtvolné ticho. Kauze tak hrozí vyšumět do ztracena...

luneta banner

Redaktoři Hanáckého Večerníku byli až příliš blízko policejnímu „vyšetřování” celé kauzy. S půlročním odstupem ovšem nezbývá, než všechno autenticky zveřejnit, protože věci, které se staly, nepřispěly ani k vyřešení případu, ani k dobrému jménu policie. Redakci se totiž ozvala celá řada svědků, aby s vyřešením případu napomohli. Co se stalo?

Svědek první: Sousedka Kvitové
Žena, která bydlí v podstatě hned vedle Petry Kvitové na Jezdecké ulici v Prostějově, možná zná pachatele. Zveřejněný identikit jí přijde velmi povědomý, a ukazuje na bandu narkomanů, která obývá nedalekou část města. Na dotaz, proč všechno neřekla policii, odpovídá dvojznačně: za prvé, nikdo se jí neptal. Policie vyslechla jen některé lidi z bytového domu, všechny ne. Za druhé, manžel jí to původně zakázal, aby se do něčeho nenamočila. Redakci HV všechno řekla pod slibem anonymity. Její svědectví i kontakt na ni jsme předali policii, respektive policistovi, kterého známe (protože vyšetřování je jinak velmi, velmi tajné, a nebylo komu jinému).

Svědek druhý: paní ze second handu a její zákaznice
Tento svědek je možná ještě zajímavější. Obě ženy se přihlásily redakci HV poté, co jsme o kauze Kvitová publikovali první texty. Podle svědectví obou žen měli zhruba čtvrt hodiny po útoku na tenistku přijít do second handu dva muži. Jeden čekal venku, druhý si urychleně kupoval nové oblečení, převlékal se, a chvatně mizeli někam k nádraží. Nakolik je tato informace relevantní, těžko říci, sama prodavačka nám tehdy ale řekla: „Připadali mi hned divní. Pak jsem přišla domů, pustila jsem si zprávy, a můžu říci, že identikit a muž, který byl u mě, jsou si velmi podobní.” Na schůzku s ní jsme vzali osobně policistu, kterého jsme o případu informovali, aby slyšel totéž, co my, a abychom nebyli obviněni z bulvarizace a hledání kauz tam, kde nejsou. Předpokládali jsme, že dotyčný policista se věcí bude buď zbývat, anebo ji předá kompetentnímu kolegovi - stalo se ale něco jiného.

Dva policisté v civilu večer v olomoucké hospodě
Přišla dva. Vypadali až tak nenápadně, že bylo každému jasné, odkud jsou. Tak dokonale zakonspirovaní, až se prozradili už jenom tím. Dorazili na telefonicky domluvenou schůzku s šéfredaktorem HV a ptali se na všechno to, co je napsáno zde v tomto článku. Nic více jsme jim říci nemohli, protože nic víc nevíme. O dva dny později ale kontaktoval redakci policista, který byl přítomen schůzce s paní z prodejny, a z jeho podání vyplynulo: ti dva policisté natolik zkreslili informace, kterých se jim dostalo, že se v tuto chvíli ani tak nevyšetřuje Kvitová, jako spíš údajné úniky ze spisu (sic!!), kterých se tento policista vůči redakci měl dopustit. To, že plynutí informací bylo přesně opačné, zůstalo zamlčeno. „Našemu policistovi” vzápětí hrozil snad i nějaký kázeňský postih. K dovršení všeho jsme se o pár dnů později dozvěděli od paní ze second handu, že i ji policie kontaktovala, a více méně dostala vynadáno (!!), že se bavila s policistou na schůzce. Do věci se evidentně vložil GIBS. Podle názoru redakce, podle se však spíše než o samotné vyšetřování v tuto chvíli jedná o snahu zakrýt vlastní neúspěch při vyšetřování případu.


Redakce se krátce po dubnových událostech, které jsou popsány v tomto článku, rozhodla o celé věci mlčet, aby nemařila případné vyšetřování. Protože ale uběhl další půlrok, aniž by se cokoli stalo, a protože ani nám dodnes nikdo nevysvětlil, co měla zmíněná policejní iniciativa znamenat, rozhodli jsme se věc zveřejnit v plném rozsahu.


Vlastimil Blaťák

Další články