Zde může být vaše reklama.

Komunista Josef Augustin míří k soudu, případ projednává soudkyně Otrubová

Komunista Josef Augustin míří k soudu, případ projednává soudkyně Otrubová

27. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský komunistický politik a advokát Josef Augustin již čelí obžalobě. Z prostějovské rady i z celé řady dalších funkcí zmizel vloni v říjnu poté, co vyšlo najevo, že byl obviněn za nepodávání daňových přiznání. Augustin věc nevysvětlil ani spolustraníkům, kteří jej vyzvali k odchodu ze zastupitelstva. Případ na prostějovském soudě řeší soudkyně Ivona Otrubová. Právě ona před lety Augustina za podobný trestný čin odsoudila.

Poté, co se přišlo na to, že Policie obvinila komunistu Josefa Augustina kvůli neplacení daní, musel prostějovský advokát opustit celou řadu funkcí, zejména na konci října přestal být členem Rady města Prostějova. Skončil také v dozorčí radě Domovní správy, ve Svazu měst a sídel nebo ve školské radě prostějovské Obchodní akademie.

Teď se případ posunul dál. V dubnu obdržel Okresní soud v Prostějově obžalobu. „Věc je přidělena k projednávání Mgr. Ivoně Otrubové,“ uvedla Zuzana Burešová z informačního centra soudu.

Právě Otrubová už v minulosti Augustina soudila. V červenci 2008 totiž projednávala kauzu, kdy Augustin ve větším rozsahu zkrátil daň, když nepodával daňová přiznání na Finanční úřad. Nezaplatil řádně daně v celkové výši 248 tisíc korun. Otrubová jej uznala vinným a odsoudila k pokutě 100 tisíc korun, jenže tu zrušil Krajský soud s tím, že „lze důvodně očekávat, že projednání věci před soudem zcela postačí jeho nápravě“. Pokutě se tak komunistický politik vyhnul. Z dalších kauz soudkyně Otrubová posuzovala třeba delikty pěstitele konopí Dušana Dvořáka nebo plagiátorství majitele tisárny Cheops Josefa Milara. Právě Milara tehdy zastupoval Josef Augustin jako advokát.

reklama poutak

Augustin však nyní nemá ani podporu svých spolustraníků. „Kauzy našeho člena velmi mrzí a není pochyb o tom, že i poškozují. Osobně, a určitě nejsem sám, patřím k těm, co jednání pana Augustina dost dobře nechápou. Zánik mandátu zastupitele je jasně definován. Jinak řečeno, buď bude zastupitel odvolán na základě rozporu se zákony, nebo na základě vlastního rozhodnutí. Tlak lze samozřejmě vyvíjet, pan Augustin byl několikrát vyzván k rezignaci jak okresními, tak i krajskými organy KSČM, ale bez reflexe zastupitele zůstane jen platonický,“ vyjádřil se předseda OV KSČM Prostějov Ludvík Šulda. 

 

Jakub Čech

Další články