Zde může být vaše reklama.

Komunista Rozsíval se neodvolal, rozsudek je pravomocný. „Soudkyně Otrubová neumí soudit,“ píše Rozsíval

Komunista Rozsíval se neodvolal, rozsudek je pravomocný. „Soudkyně Otrubová neumí soudit,“ píše Rozsíval

10. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský komunista Aleš Rozsíval byl prostějovským okresním soudem uznán vinným za jeho nenávistné a výhružné komentáře na Facebooku. Rozsudek je nyní pravomocný, protože Rozsíval proti němu nepodal odvolání, ač tvrdí opak. Písemný rozsudek nyní zveřejňujeme.

Před soudem měl prostějovský komunista Aleš Rozsíval stanout v polovině ledna za čtyři skutky, kdy mu byly za vinu kladeny nenávistné a výhružné komentáře na Facebooku. Hlavním jádrem sporu byly urážky směřující vůči zpěvákovi Radku Bangovi, který opustil předávání ceny Český slavík poté, co se jejím laureátem stal zpěvák s neonacistickou minulostí Tomáš Ortel. „Na Bangu trojnásobný plyn. Bango, zasloužíš si plynovou sprchu. Za komunistů museli cikáni makat, být Hitler o pár let později, byl by klid,“ psal Rozsíval na sociální síť.

Za vinu však bylo obžalovanému kladeno i to, co Rozsíval napsal na facebookovou  stránku Hanáckého Večerníku v souvislosti s plánem na rehabilitaci starého židovského hřbitova v Prostějově. „Zkurveným Židům postavit tak leda koncentrák,“ byl další výrok, který stál za jeho odsouzením k třicetiměsíční podmínce. Soud také vyhověl žádostem poškozených a přiznal bratrům Radkovi a Patrikovi Bangovým náhradu nemajetkové újmy v celkové výši 35 tisíc korun.

PODROBNĚ: Za hranou zákona i slušného chování: Zákulisí případu rasistického komunisty

K hlavnímu líčení se ale Rozsíval nedostavil, omluvil se s odkazem na zdravotní důvody. Jednání tak proběhlo v jeho nepřítomnosti. Paradoxem řízení přitom bylo, že Rozsíval se v přípravném řízení při výslechu na Policii k autorství komentářů doznal, aby následně vše v podáních na soud popřel s tím, že na něj byl ze strany kriminalistů vyvíjen nátlak. Ti tu u soudu jasně odmítli. „Pokud namítal, že došlo k nezákonnému vynucení jeho doznání, nelze toto akceptovat. Oba vyslýchající policisté slyšeni jako svědci jakýkoli popřeli, navíc je třeba uvést, že u jeho výslechu byla přítomna zmocněnkyně poškozeného Mgr. Vytejčková, těžko si lze představit, že policisté nutili obžalovaného k jakémukoliv výslechu výhružkami, postupovali nezákonně za přítomnosti zmocněnce poškozeného, advokátky, tedy odborníka v oboru práva, která nepochybně zná příslušná ustanovení trestního řádu o právech obviněného při výslechu v přípravném řízení,“ smetla Rozsívalovo tvrzení soudkyně Ivona Otrubová.

ROZHOVOR: Zažaluju Bangu za jeho úchylnou, pedofilní hudbu, říká muž odsouzený za šíření nenávisti

Už po vynesení rozsudku se ve vzduchu vznášela otázka, zda se Rozsíval odvolá k nadřízenému Krajskému soudu v Brně. „Odvolání podáno nebylo, právní moc (rozsudek nabyl – pozn. red.) dne 2. 2. 2018,“ potvrdila Zuzana Burešová z informační kanceláře prostějovského soudu.

V rozhovoru před časem přitom tvrdil opak. Když jsme se jej e-mailem zeptali, proč se neodvolal, reagoval značně podrážděně: „Kde jsi slyšel takový píčoviny, že jsem se neodvolal, to je mě záhadou. (…)Takže Jakube Čechu. už nic o mně nepiš. Souhlas jsi ode mě nedostal. Čili když uvidím článek o mě bez mého souhlasu, budu na tebe podávat trestní oznámení,“ neštítil se Rozsíval dalších výhružek. Když ho autor článku upozornil, že fakt, že se neodvolal, potvrdil i samotný soud, pustil se do urážky soudkyně Otrubové. „A na soud ho (trestní oznámení  - pozn. red.) budu také podávat, že ti posílají, jestli jsem se odvolal či ne. V našem soudnictví mají akorát bordel. Otrubová by měla odstoupit, ani neumí soudit,“ doplnil Rozsíval.

Rozsudek Okresního soudu v Prostějově získaný podle zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejňujeme níže.

 

 

Jakub Čech

Rozsudek Okresního soudu v Prostějově ve věci obžalovaného Aleše Rozsívala by Hanácký Večerník on Scribd

Další články