Zde může být vaše reklama.

Konec kavárny Ivety Valentové v prostějovském Špalíčku budí emoce i po dvou letech

Konec kavárny Ivety Valentové v prostějovském Špalíčku budí emoce i po dvou letech

03. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Přesně dva roky uplynuly koncem června ode dne, kdy kavárnu v prostorách prostějovského Špalíčku přestala provozovat plumlovská živnostnice Iveta Valentová. Výpověď z nájemní smlouvy, kterou jí dal ředitel Muzea a galerie Daniel Zádrapa, souvisela s jejími občanskými a politickými názory. Zádrapa tehdy slíbil, že otevře novou kavárnu v režii Muzea. Povedlo se mu to až po dvou letech. Valentovou si však podle všeho bere do úst i v současnosti.

Několik zdrojů z řad pracovníků Muzea a galerie v Prostějově potvrdilo, že Zádrapa o Valentové stále nepěkně mluví. „Ředitel říká, že ona stejně moc neplatila, což je kec, nájemné samozřejmě platila,“ uvedl jeden ze zaměstnanců instituce.

Podle dalšího z pracovníků Muzeum přišlo o značné finanční prostředky. „O nájemném si pamatuju hlavně to, že mu pořád připadalo malé, píše to nakonec i ve výročních zprávách. Přitom ona platila ještě navíc za elektřinu, to Vám nakonec může říct sama. Díky nájemnému za kavárnu se zaplatily všechny výdaje za topení, elektřinu a dva roky už tento příjem muzeum nemá, je to vlastně další ztráta 330 tisíc,“ uvedl jeden z našich zdrojů pod slibem anonymity. Otázce hospodaření prostějovského Muzea se ještě budeme věnovat.

Iveta Valentová, která dnes provozuje kavárnu, bar a obchod s dárkovým zbožím na zámku v nedalekém Plumlově, už o Zádrapových výrocích slyšela. Disponuje také informacemi, že Zádrapa se vyjádřil tak, že nájemné platila pozdě. Proti těmto výrokům se nyní ostře ohrazuje. „Není to poprvé, kdy jsem se dozvěděla, že pan Zádrapa očerňuje moji osobu. Dříve jsem tomu věnovala jenom tolik pozornosti, kolik si jeho výroky zasluhují, tudíž pozornost mizivou, nicméně mám pocit, že ten pán už to trochu přehání, rozhodla jsem se tedy uvést věci na pravou míru. Po celou dobu našeho působení v Kavárně ve Špalíčku, jsem nájemné platila včas a řádně, s platbou jsem se nikdy nezpozdila - to je fakt, který je možné doložit nájemní smlouvou, kde je uvedeno datum splatnosti nájmu a doklady, které moji platební morálku dokazují. Troufnu si říci, že já jako nájemník jsem sen každého pronajímatele - platím včas a většinou s předstihem,“ komentuje to Valentová.

Vadí jí ale také Zádrapova vyjádření týkající se výnosu z nájemného, které Muzeu platila. „On soustavně mate veřejnost bludy, že z nájmu šly Muzeu pouhopouhé 2 tisíce korun měsíčně. Ani tato informace se nezakládá na pravdě, a pokud ano, měly by ji šetřit příslušné orgány. Nájemné činilo 12.825,-/měsíc + elektrická energie, která se účtovala 1x za 6 měsíců, dle stavu elektroměrů, rozhodně tedy není pravda, že nájemné bylo včetně energií. Dokonce je moje hloupost, že jsme platili elektrickou energii i za prostor muzejní pokladny ve Špalíčku, kde si paní pokladní v zimním období přitápěly přímotopem, protože jinak by tam zmrzly. V těchto prostorách samostatný elektroměr nebyl,“ vysvětluje Valentová.

reklama poutak

Pokud bude Zádrapa v podobných vyjádřeních pokračovat, hodlá se bránit. „Za sebe musím konstatovat, že jsem jednáním pana Zádrapy znechucena a pokud se svými útoky na moji osobu nepřestane, budu uvažovat o právních krocích nebo o podání stížnosti na krajský úřad.  A pokud si vzpomínám, když jsem na něj stížnost na KÚ podala minule, nevyšel z toho právě nejlépe…“ uzavřela s úsměvem Iveta Valentová.

Výpověď z nájmu v kavárně následovala poté, co Zádrapa zakázal v prostorách uskutečnit koncert nesouhlasu s účastí komunistů v Radě města Prostějova. Jedinečného podniku, který nabízel na 57 druhů kávy, se zastala řada prostějovských osobností. Skončení provozu kavárny se však zabránit nepodařilo.

Ředitel Muzea Zádrapa již v minulosti deklaroval, že nemá potřebu se do Hanáckého Večerníku vyjadřovat.

 

Jakub Čech

Další články