Zde může být vaše reklama.

Konkurz na Balášova nástupce vyhrála úřednice Orságová. Do funkce ale nenastoupí

Konkurz na Balášova nástupce vyhrála úřednice Orságová. Do funkce ale nenastoupí

04. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Přestože bývalý tajemník Magistrátu města Prostějova Lubomír Baláš nastoupil na kraj už začátkem června, o jeho nástupci v čele prostějovského úřadu stále není jasno. Na funkci proběhlo výběrové řízení, do kterého se přihlásili tři uchazeči. Jak jsme zjistili, jeho vítězka, současná šéfka Odboru kanceláře tajemníka Jana Orságová se postu vzdala. V nejvyšších patrech prostějovské radnice nastala panika.

Bývalý šéf prostějovského magistrátu Lubomír Baláš povýšil 1. června do funkce ředitele Krajského úřadu. Jeho výběr tehdy kritizovala část krajské opozice, podle hejtmana Ladislava Oklešťka šlo o jejich předvolební kampaň. Už v Prostějově ale Baláš proslul řadou kontroverzí – chybným určením platových tříd okrádal úředníky roky o peníze, když se ozvali, zastrašoval je. Vadilo mu také, když jsme publikovali fotografie z alkoholového dýchánku na prostějovské radnici, kterého se se svými kolegy zúčastnil. Za minulého režimu byl Baláš členem KSČ a vyzýval k tvrdému potírání náboženství „pro jeho nebezpečnost i v současné době“.

Prostějovský magistrát nechtěl jména uchazečů oficiálně komentovat. „Do výběrového řízení na pozici tajemníka se přihlásili 3 uchazeči. Další informace až po skončení výběrového řízení,“ sdělila před časem tisková mluvčí Magistrátu Jana Gáborová.

Mezi úředníky se nejčastěji skloňovala tři jména: vedoucí odboru kanceláře tajemníka Jana Orságová, auditor radnice Petr Šilhánek a bývalý šéf Finančního úřadu Pavel Michalec. První dva jsme oslovili s dotazem, zda opravdu kandidují. Nereagoval ani jeden z nich.

Teď však nastal ve věci dramatický posun, o němž informuje Hanácký Večerník jako první médium. Výběrové řízení vyhrála Orságová, která však písemně oznámila, že do funkce nechce nastoupit. Informaci HV potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů.

reklama poutak

„Vyhrála to jasně Orságová. Michalce vedení nechce, prý že je arogantní a všudybyl. Teď, když to položila, tak se samozřejmě řeší, co bude. Vedení  města má strach, že se nikdo do výběrka nepřihlásí, když má Prostějov takovou pověst,“ uvedl zdroj Hanáckého Večerníku obeznámený se situací  v nejvyšších patrech prostějovské radnice.  „Šilhánek je podle nich měkký,“ dodal další.

Sama Orságová své rozhodnutí nekomentuje, na e-mailový dotaz zaslaný ve středu večer nereagovala. Když jsme se jí třikrát pokoušeli dovolat, pokaždé byla mimo kancelář. O jejích důvodech se tak jen spekuluje. „Prý kvůli volbám, že má strach, že po volbách dojde ke změně a že by skončila,“ myslí si jeden z našich informátorů.

„Nemáme k tomu žádné informace,“ sdělila na náš dotaz mediální referentka Magistrátu Anna Kajlíková.

Jakub Čech

 

SOUVISEJÍCÍ

Na tajemníka prostějovského magistrátu se hlásí tři lidé. O kom se mluví?

Analýza: Kdo nahradí Baláše v čele prostějovské radnice?

Baláš byl definitivně jmenován ředitelem krajského úřadu

Další články