Zde může být vaše reklama.

Kouření na prostějovské radnici? Zakázáno, ale bez sankce

Kouření na prostějovské radnici? Zakázáno, ale bez sankce

14. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hanácký Večerník před časem zveřejnil fotografie z jednoho z alkoholových dýchánků nejvyšších úředníků prostějovské radnice v čele s tajemníkem magistrátu Lubomírem Balášem. Kromě alkoholu na fotografii dva představitelů úřadu kouřili. Přestože porušili několik předpisů, žádná sankce je nečeká.

V kanceláři vedoucího stavebního úřadu Jana Košťála byl na fotografii z „pijatiky“ zachycen tajemník magistrátu Lubomír Baláš a s doutníkem v ústech vedoucí finančního odboru Radim Carda a živnostenského úřadu Antonie Orálková. Přitom právě Košťál s Balášem se nedávno podíleli na potrestání odborářky, která hájila práva zaměstnanců v aféře s platovými třídami. Situaci na finančním odboru vedeném Radimem Cardou jsme se již věnovali, praktiky Orálkové, na které jsme byli upozorněni, teprve ověřujeme, radnice se zdráhá poskytovat v jedné z afér více informací.

Kouření v budově radnice je ovšem zakázáno, dokonce, jak potvrdila mluvčí magistrátu Jana Gáborová, už od jejího otevření v roce 1914. „Zákaz kouření na pracovišti je zakotven v ustanovení (…) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, který stanoví, že „zaměstnanec je povinen nekouřit na pracovištích a v jiných prostorách, kde jsou účinkům kouření vystaveni také nekuřáci,“ sdělila právnička právního a personálního oddělení radnice Lenka Tisoňová s tím, že kromě toho je zákaz kouření uveden také v Pracovním řádu Magistrátu a ve Směrnici pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro zaměstnance města Prostějova. „Sankce za porušení tohoto zákazu stanoveny nejsou,“ dodala Tisoňová.

Ovšem pro řadové zaměstnance to platí jinak. Jak zjistil Hanácký Večerník, před několika lety se na prostějovské radnici řešila aféra, kdy zaměstnankyni na nízké pozici „dali dýchnout“. Když se zjistila přítomnost alkoholu v těle, na radnici skončila.

Vyvození odpovědnosti po Cardovi ani Orálkové nikdo nežádá. Tiskové mluvčí magistrátu Jany Gáborové jsme se zeptali, jaké čekají dotyčné úředníky sankce. Odpovědi jsme se nedočkali.

Chování nejvyšších bossů úřadu kritizuje i opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09). „Jde o důvěru občanů ve funkčnost radnice. To, co jsem viděl, je šokující. Šokující je i upachtěné vysvětlování za pomoci silvestrovských večírků.  I kdyby to tak bylo, je to špatně. Ani ty se nesmějí v prostorách radnice konat. Nedovedu si představit, že se tam procházejí na silvestra odpoledne náladou povznesení zaměstnanci,“ uvedl Matyášek v rozhovoru pro HV online.

Podle našich informací se však věcí ještě mohou zabývat kontrolní instituce mimo Magistrát. O případných podrobnostech budeme informovat.

Jakub Čech

reklama poutak

Další články