Zde může být vaše reklama.

Kraj od řízení prostějovského muzea odstavil Husaříkovou, která šikanovala podřízené. Nový ředitel je v nedohlednu

Kraj od řízení prostějovského muzea odstavil Husaříkovou, která šikanovala podřízené. Nový ředitel je v nedohlednu

25. 07. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nový vývoj po čase nastal kolem Muzea a galerie v Prostějově. Jak zjistil Hanácký Večerník, Rada Olomouckého kraje zrušila výběrové řízení na post ředitele instituce s tím, že bude vyhlášeno znovu. Zároveň od řízení instituce byla odstavena Zádrapova zástupkyně Kamila Husaříková, o níž vyšlo najevo, že šikanovala podřízené. Muzeum dočasně povede ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku Marie Gronychová.

Poté, co Rada Olomouckého kraje v březnu odvolala dosavadního ředitele Daniela Zádrapu (bývalého člena ČSSD), řízení se chopila jeho zástupkyně Kamila Husaříková, která v této funkci působila už za jeho předchůdce Miroslava Chytila. Zádrapa čelil v ředitelské funkci řadě problémů, kterým se Hanácký Večerník v minulosti věnoval.

Jedním z nich byla kontrola inspektorátu práce, který v Muzeu pod jeho vedením konstatoval pět pochybení. Podle vyjádření náměstka hejtmana Františka Jury byly závěry inspektorátu poslední kapkou, proč se radní rozhodli Zádrapu v březnu odvolat. Jedním ze závěrů inspektorů bylo, že vedoucí osoby nevytváří zaměstnancům Muzea příznivé pracovní podmínky. Zjistili to z rozsáhlého dotazníkového šetření, kde se zaměstnanci shodli na šikaně ze strany Zádrapovy zástupkyně Kamily Husaříkové, sestřenice bývalého prostějovského primátora Miroslava Pišťáka (ČSSD).

PODROBNĚ: Muzeum řídí žena, která má na svědomí tvrdou šikanu zaměstnanců

Přesto byla Husaříková dočasně pověřena řízením instituce. „Je zvláštní, že i když ona stála za vším, co se v muzeu dělo (tím myslím šikanu zaměstnanců, vyhazovy apod.), tak byla krajem pověřena vedením MGP. Opravdu bych si přála, aby už nikdo nemusel čelit jejímu ponižování, zastrašování a pomlouvání,“ kritizovala před časem rozhodnutí radních Jitka Svozílková, bývalá muzejní pedagožka.

Výběrové řízení, kterého se zúčastnilo 7 uchazečů, však skončilo fiaskem. „Výběrová komise nedoporučila žádného uchazeče za vhodného ke jmenování na vedoucí pracovní místo ředitele dotčené příspěvkové organizace, a proto Rada Olomouckého kraje rozhodla na svém zasedání dne 23. 7. 2018 o zrušení výběrového řízení a vypsání nového konkurzu,“ potvrdila Eva Knajblová z Odboru kanceláře hejtmana Olomouckého kraje s tím, že Muzeum a galerii v Prostějově dočasně povede současná ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku Marie Gronychová. V praxi tak Gronychová nahradí Husaříkovou při řízení Muzea, ta se vrátí na místo její zástupkyně.

Hanácký Večerník sleduje i o aktuální situaci přímo v Muzeu. „Gronychová se bude snažit hlavně o řešení ekonomických problémů muzea, které je tři roky ve ztrátě, předtím nebylo nikdy - může za to Zádrapa?“ položil řečnickou otázku jeden ze zaměstnanců Muzea. Sám Daniel Zádrapa na dotazy HV dlouhodobě nereaguje.

 

Jakub Čech

Další články