Zde může být vaše reklama.

Kvůli možné kampani ODS v Prostějovských radničních listech hrozí městu pokuta

Kvůli možné kampani ODS v Prostějovských radničních listech hrozí městu pokuta

23. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Předvolební článek prostějovských zastupitelů za ODS Tomáše Blumensteina a Milady Sokolové, který vyšel v Prostějovských radničních listech, má dohru. Statutární město Prostějov jako vydavatel tiskoviny kvůli němu čelí obvinění od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, protože volební kampaň je v radničních periodikách zakázána. Radnici hrozí pokuta až do výše 100 tisíc korun.

Ve vydání Prostějovských radničních listů, které vyšlo 27. září letošního roku, byl umístěn mezi články členů zastupitelstva také krátký text klubu Občanské demokratické strany. Ten vyzýval občany k účasti v parlamentních volbách „abychom rozhodli o naší budoucnosti a prosadili do Sněmovny maximum kandidátů z našeho města“. Vedle článku byla fotografie obou zastupitelů ODS v Prostějově, ředitele spolku Svět vzdělání Tomáše Blumensteina a předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milady Sokolové. Sám Blumenstein kandidoval do Poslanecké sněmovny z 9. místa kandidátky v Olomouckém kraji. Na druhém místě figuroval manžel zastupitelky Sokolové, bývalý tajemník Ivana Langera Petr Sokol. Do sněmovny se nakonec za Olomoucký kraj probojovala trojka kandidátky, olomoucká pedagožka Zuzana Majerová Zahradníková.

Podle informací Hanáckého Večerníku však věc začal řešit Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Zákon totiž výslovně zakazuje, aby periodika radnic a krajů jako jsou Prostějovské radniční listy, obsahovala volební kampaň. Za možný správní delikt tak hrozí Statutárnímu městu Prostějov pokuta ve výši 10 000 Kč do 100 000 Kč

„Dle našeho názoru se o přestupek nejednalo,“ reagoval stručně na dotaz redakce HV předseda zastupitelů za ODS Tomáš Blumenstein. Otázku, zda v ODS uvažují, že by na pokutu v případě jejího udělení radnici přispěli, nechal bez odpovědi.

Klíčové pro posuzování Úřadu, zda došlo k porušení zákona, bude, jestli předmětný článek naplňoval znaky volební kampaně. Zákon tento pojem definuje poměrně široce. „Volební kampaní se rozumí jakákoliv propagace kandidující politické strany (…), zejména veřejné oznámení určené na jejich podporu anebo sloužící v jejich prospěch, včetně jakékoliv doprovodné akce, za které se poskytne nebo obvykle poskytuje úplata. Za volební kampaň se považuje i sdělení v neprospěch jiné kandidující politické strany (…),“ říká zákon o volbách do Parlamentu České republiky.

Pokud by však článek byl vyhodnocen jako volební kampaň, nastává i další problém. Kampaň totiž musí mít ze zákona označení zadavatele a zpracovatele.

Hanácký Večerník získal také vyjádření města, které za něj připravil advokát Petr Ritter. O primátorce města Aleně Raškové v něm Ritter píše jako o starostce, přestože Prostějov je statutárním městem už pět let. „Skutečnost, že oba výše jmenovaní zastupitelé jsou členy klubu ODS, je všeobecně známá. Z textu vyjádření nevyplývá v žádném případě to, že by zmíněný autoři (takto je to skutečně napsáno – pozn. red.) nabádali k tomu, aby občané odevzdali svůj hlas politické straně, kterou zastupují v zastupitelstvu statutárního města Prostějova,“ píše Ritter ve vyjádření na dohledový úřad.

V podobném duchu se vyjádřila i tisková mluvčí radnice Jana Gáborová. „Jsme toho názoru, že z předmětného článku nevyplývá, že by čtenáři byli nabádáni k volbě konkrétní politické strany, ale pouze jsou obecně vybízeni, aby využili svého volebního práva. Názor Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí je jiný. Konečný verdikt tak může vynést pouze soud,“ uvedla Gáborová s tím, že v případě, že by město s rozhodnutím Úřadu nesouhlasilo, nezbyde mu než podat správní žalobu. Možnost odvolání zde totiž není.

 

Jakub Čech

Další články