Zde může být vaše reklama.

Manthellan v Prostějově začal bagrovat. Zděšená opozice viní Pospíšila (Pévéčko)

Manthellan v Prostějově začal bagrovat. Zděšená opozice viní Pospíšila (Pévéčko)

13. 12. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kauza Manthellan má v Prostějově v posledních dnech nový vývoj. Společnost Manthellan zahájila bez platné smlouvy na pozemky, bez územního rozhodnutí,ale i bez stavebního povolení zemní práce. "Jsem přesvědčený, že se jedná o nátlakovou akci v situaci, kdy je skutečně zřejmé, že celý projekt je veden mimo podmínky záměru," uvedl pro Hanácký Večerník opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09).

banner predplatne

Manthellan začal v uplynulých dnech kopat na parkovišti mezi ulicemi Komenského a Wolkerova, od 2. prosince letošního roku pak parkoviště blokoval. Celá situace je přitom velice zamotaná: primátorka Rašková tvrdí, že o ničem nevěděla, zástupce investora naopak v médiích deklaroval, že město bylo včas informováno. Opozice je Prostějově zděšena, z celé věci pak viní náměstka primátorky Jiřího Pospíšila (Pévéčko). Ten se k situaci nevyjadřuje, město pouze vydalo na svém oficiálním webu stanovisko, podepsané náměstkem Fišerem, v němž mimo jiné tvrdí: "Archeologický výzkum probíhá na základě ustanovení § 22 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů. Práce probíhají na základě dohody uzavřené mezi společnostmi Archaia Olomouc, o. p. s., a MANTHELLAN, a. s., investorem projektu Galerie Prostějov. Zahájení přípravných archeologických prací pro výstavbu obchodně-společenského centra Galerie Prostějov je součástí přípravy developerského projektu obchodně-společenského centra společností MANTHELLAN a.s. Pokud tyto práce vyžadují uzavření předmětného prostoru a provádění stavebních či demoličních prací či terénních a jiných povrchových úprav, příp. dalších změn zasahujících do stavebně technického stavu pronajatých nemovitostí, nelze postup společnosti MANTHELLAN a.s. bez dalšího považovat za postup v rozporu s podmínkami nájemní smlouvy," stojí v prohlášení radnice.

Podle Matyáška jsou neplatné i samotné smlouvy města a Manthellanu

Stavební rozhodnutí ale na pozemek dosud nebylo vydáno, realizace archeologického průzkumu je tudíž podle odborníků nelogická. Opozice ale považuje za neplatné i smlouvy, které město se společností Manthellan uzavřelo. "Dle platných ustanovení zákona o obcích jsou smlouvy, které jsou uzavřeny v rozporu se záměrem neplatné. A zde existují vážné pochybnosti již před rozhodnutím Okresního soudu. Pro město tento stav znamená velkou právní nejistotu. Ovoce právě sklízíme. V zájmu obou stran je jediné, ověřit soudním rozhodnutím platnost smlouvy na základě korespondence se záměrem z roku 2008. Tomuto se zřejmě investor snaží zabránit," sdělil redakci Aleš Matyášek z TOP 09.

-vb-

Další články