Zde může být vaše reklama.

Na prostějovská zastupitelstva Jaroslav Faltýnek téměř nechodí, odměnu přesto pobírá

Na prostějovská zastupitelstva Jaroslav Faltýnek téměř nechodí, odměnu přesto pobírá

12. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Šéf poslanců hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek je zjevně na roztrhání. Na prostějovské zastupitelstvo, jehož je členem, si udělal čas naposledy vloni v červenci, a ani na tomto jednání nevydržel do konce. Odměnu dostává dál. Někteří opoziční zastupitelé žádají jeho rezignaci, primátorka města Alena Rašková k věci mlčí.

Z celkem devětadvaceti jednání, které se v tomto volebním období zatím uskutečnily, byl Faltýnek přítomen do konce pouze na třech. Osm schůzí sice navštívil, ale nevydržel do konce. Z jedenáctky jednání se omluvil. Jenom neomluvená absence 7 jednání tak dělá zhruba 24% podíl, účast naopak 10 %. Skóre, za které by jej ze školy dávno vyloučili, nemá vliv na výši jeho odměn.

První dotaz na Faltýnkovu absenci jsme mu poslali už vloni v srpnu. Nereagoval ani na dvě urgence letos v únoru anebo SMS zprávu z počátku března. „Dobrý den, pane poslanče, kvůli článku se chci zeptat, jak pohlížíte na svou absenci v prostějovském zastupitelstvu, kdy jste se zúčastnil jen 10 procent jednání? Je to v souladu s principy hnutí ANO? Zvažujete rezignaci, když na svůj mandát rezignoval i senátor Čuba, další absentér? Předem děkuji za odpověď, Jakub Čech, redaktor,“ zněla zpráva, kterou jsme mu poslali. Každopádně i ta zůstala bez odpovědi. Nereagovala ani tisková mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová.

PODROBNĚ: Faltýnek je v Prostějově stále zastupitel. Na jednání ale prakticky nechodí (archivní text)

Někteří zastupitelé města by proto uvítali Faltýnkovu rezignaci. „Není fér voličům slibovat práci pro město v zastupitelstvu a pak se na to vykašlat. Není v silách jednoho člověka poctivě zvládnout desítky funkcí zaráz a bylo by namístě, aby ty zanedbávané pan Faltýnek opustil,“ hovoří jasnou řečí nezávislá opoziční zastupitelka Hana Naiclerová, původně zvolená za hnutí ANO. „Tehdy jsme jako nové hnutí pod původním názvem Akce nespokojených občanů (ANO) chtěli změnit politiku tradičních stran a pracovat opravdu pro lidi. To, jak rychle se ANO zcela odvrátilo od svého původního programu a hodnot, je až neuvěřitelné. Kumulace funkcí, trafiky, lži, machinace s dotacemi, trestní stíhání dvou hlavních představitelů či estébáctví, to už nemá s původními myšlenkami tohoto hnutí vůbec nic společného,“ hodnotí vývoj Babišova hnutí Naiclerová.

Faltýnek ale není jediným politikem, který má žalostnou docházku ve své veřejné funkci. Senátor František Čuba (SPO) na svůj mandát rezignoval, když se v Senátu neukázal už rok a půl. Reagoval tak na výzvu předsedy Senátu Milana Štěcha k odstoupení.

Štěch je, stejně jako prostějovská primátorka Alena Rašková členem ČSSD. Ani ta neodpověděla na dotazy Hanáckého Večerníku, zda bude reagovat stejně nekompromisně jako její stranický kolega a vyzve Faltýnka k odstoupení. Podobnou výzvu přitom v minulosti učinila vůči odsouzenému komunistickému zastupiteli Josefu Augustinovi, ten však ve funci zastupitele setrval.

Faltýnek kromě prostějovského zastupitelstva působí také v městem ovládané akciové společnosti Vodovody a kanalizace, kde jako člen představenstva pobírá statisícové odměny. Byl přitom u uzavření nevýhodného obchodu s Moravskou vodárenskou. Tam ale bude v květnu končit, když zastupitelstvo města vybralo jiné své nominanty. Stále však je členem dozorčí rady společnosti FCC Prostějov, v níž má město čtvrtinový podíl.

Jakub Čech

Další články