Zde může být vaše reklama.

Náměstkyně Hemerková podepsala smlouvu na hokejovou dotaci Tomigovi: jinou než schválilo zastupitelstvo

Náměstkyně Hemerková podepsala smlouvu na hokejovou dotaci Tomigovi: jinou než schválilo zastupitelstvo

25. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kontroverzních okolností souvisejících s financováním hokeje v Prostějově neustále přibývá. Jak zjistila opoziční zastupitelka Hana Naiclerová, zastupitelstvo schválilo jiné znění dotační smlouvy Tomigově spolku LHK Jestřábi, než kterou podepsala náměstkyně Ivana Hemerková (Pévéčko), která je za problémy související s hokejem politicky odpovědná. O své rezignaci mlčí.

Psal se únor 2016, když prostějovští zastupitelé jednali o poskytnutí dotace spolku LHK Jestřábi ve výši 2,8 milionu. Spolek vedený Michalem Tomigou se již topil ve finančních problémech. A právě to bylo zřejmě důvodem, proč mezitím došlo ke změně znění smlouvy.

V návrhu, který schválilo zastupitelstvo, stálo, že finanční dotace bude poskytnuta příjemci buďto bezhotovostně bankovním převodem nebo v hotovosti na pokladně Magistrátu.

Jenže: jen o pár týdnů později byla smlouva podepsána náměstkyní primátorky Ivanou Hemerkovou ve zcela jiném znění. Z obavy, že by peníze na účtu Jestřábů shrábl exekutor, se dotčená část smlouvy upravila tak, že za pronájem či dopravu bude město platit přímo poskytovateli těchto služeb. Radnice tak pomáhala své vlastní Domovní správě. Podle kritiků transakce se může jednat o nedovolenou podporu obchodní korporace.

Skutečnost, že k úpravám ve smlouvě došlo až po jejich schválení, může podle opozice způsobit jejich neplatnost. „Udivuje mě, že ačkoliv vedení města dobře vědělo v jak špatné finanční situaci se spolek LHK Jestřábi Prostějov celou dobu nachází, stále hledalo a hledá možnosti, jak veřejné peníze z městské pokladny vyvést. Tímto přímým převodem do své Domovní správy a ne, jak říká zákon, na účet žadatele dotace, porušilo nejen svou směrnici, schválený vzor smlouvy zastupitelstvem, ale i pravidla pro čerpání dotací dané zákonem,“ vyjádřila se zastupitelka Hana Naiclerová. Podle ní je chyba, že z těchto machinací vyplynulo riziko, že přidělené dotace zabaví exekutor. „Je neuvěřitelné, že vedení města tato rizika vůbec neznalo, nebo znalo, ale i přesto podstupovalo. Je jasné, že vylepšení hospodaření Domovní správy vede k výplatě podílů na zisku zúčastněným členům dozorčí rady společnosti, které nominuje město, ale může být tohle ten pravý důvod?“ ptá se Naiclerová.

Zfalšovanou smlouvu za město podepsala náměstkyně Ivana Hemerková (Pévéčko). Na dotaz Hanáckého Večerníku, zda zvažujete přijetí politické odpovědnosti a rezignaci na funkci Hemerková nereagovala.

Jakub Čech

reklama poutak

 

SOUVISEJÍCÍ

LHK bude muset vracet dotace kraji, jde o 1 240 000 korun

Jsme svědky arogance moci, říká prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová

Vyhrocená situace s dotacemi pro LHK: Tomiga lhal v čestném prohlášení

Další články