Zde může být vaše reklama.

Neuvěřitelný poslanec Radim Fiala: Uvedl, že pracuje pro olomouckou radnici. Ta to na náš dotaz vyloučila

Neuvěřitelný poslanec Radim Fiala: Uvedl, že pracuje pro olomouckou radnici. Ta to na náš dotaz vyloučila

09. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na zapeklitý údaj v oficiálním majetkovém přiznání poslance Radima Fialy (SPD) narazil Hanácký Večerník. Podle něj měl Fiala mít pracovněprávní vztah s olomouckou radnicí. Ta to však jasně popřela. Fiala se k informaci nevyjádřil.

Na zvláštní informaci může narazit každý, kdo se pomocí evidence majetkových přiznání veřejných funkcionářů, které na adrese cro.justice.cz provozuje Ministerstvo spravedlnosti, podívá na přiznání poslance za Olomoucký kraj Radima Fialy (SPD). Jak ve vstupním oznámení podaném 15. prosince 2017, tak ve výstupním za minulé volební období, se v kolonce další činnosti v pracovněprávním či jiném obdobném vztahu uvádí, že Fiala byl zaměstnán u Statutárního města Olomouce. Když jsme se zeptali, co a za kolik na radnici dělal, dostali jsme z úřadu překvapivou odpovšď. „Ing. Radim Fiala není a nebyl zaměstnán u statutárního města Olomouc na hlavní pracovní poměr, ani na dohodu o provedení práce a ani na dohodu o pracovní činnosti. Tudíž požadovanými informacemi povinný subjekt nedisponuje,“ uvedl olomoucký magistrát k žádosti o zaslání všech pracovněprávních smluv s Radimem Fialou na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.


Sám Fiala k věci mlčí

Nezdálo se nám, že by tato skutečnost uvedená v majetkovém přiznání Fialy byla nepravdivé. Úřad jsme požádali o opětovné prověření. „Nedohledali jsme žádný záznam (dokument), dle kterého by měl být Ing. Radim Fiala v pracovně právním vztahu ke statutárnímu městu Olomouc, jak nesporně uvedl ve svém majetkovém přiznání. Jsem nucena sdělit, že mi nejsou známy faktické důvody, proč se rozchází informace z majetkového přiznání Ing. Radima Fialy s evidencemi statutárního města Olomouce. Do dalších vysvětlení si netroufám pouštět, neboť by byly pouhými spekulacemi,“ doplnila vedoucí odboru kanceláře tajemníka olomouckého magistrátu Sylvie Nováková.

Sám poslanec Fiala na naše dotazy, o jaký vztah se jedná, od kdy jej vykonává a kolik si vydělal, neodpověděl.

Podle Ondřeje Plachého z rady olomoucké organizace Strany zelených zatím není zřejmé, kdo pochybil. „Dovolím si ale tvrdit, že obě dvě varianty jsou skandální - usvědčují totiž buď poslance ze lži, nebo Statutární město Olomouc z účelového vytváření pracovních pozic pro politické funkcionáře,“ okomentoval kauzu Plachý s tím, že pokud se spolupráce mezi oběma subjekty prokáže, budou mít členové olomoucké koalice občanům co vysvětlovat.

Původem prostějovský politik patří v rámci sněmovny už k matadorům. Působí tam totiž nepřetržitě od roku 2006. Nejprve byl zvolen za ODS, kterou v roce 2012 opustil, podruhé za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, jehož členové upozornili na podezřelé finanční transakce na účtech hnutí. Potřetí za nový Okamurův projekt, hnutí Svoboda a přímá demokracie, které si kampaň založilo na slibu přímé demokracie a odporu vůči uprchlíkům. Ten ve volbách v říjnu loňského roku získal 10,64 % hlasů.


Jakub Čech

Další články