Zde může být vaše reklama.

Olympijské centrum: primátorka Rašková věděla o podmínkách dotačního programu dřív, než byl vyhlášen

Olympijské centrum: primátorka Rašková věděla o podmínkách dotačního programu dřív, než byl vyhlášen

08. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zjištění deníku Právo publikovaná minulý týden hovoří o tom, že dotační program Ministerstva školství je šitý na míru prostějovské tělocvičně se vznešeným názvem „olympijské sportovní centrum“. O tom, jaké podmínky bude program vyžadovat, hovořila už vloni v prosinci na jednání zastupitelstva prostějovská primátorka Alena Rašková. Program však stále nebyl vyhlášen, tělocvična se ale staví dál.

Stavba olympijského centra v lokalitě někdejšího sokolského koupaliště budí různé reakce už od té doby, kdy se o ní začalo mluvit. Kritici namítají, že celý proces je netransparentní, město ztrácí kontrolu nad svým majetkem a jde na ruku podnikateli Miroslavu Černoškovi, který z centra má mít největší prospěch. Kromě toho je jasné, že ČSSD tím nesplní svůj předvolební slib obnovit na Kostelecké ulici koupaliště, což je přání občanů, které vyplývá z anket pořízených v minulosti radnicí samotnou.

Lži v žádosti o dotaci

Žádost o dotaci, kterou tehdy podepsali za spolek Prostějov olympijský tehdejší hejtman Jiří Rozbořil a předseda správní rady Tenisového klubu Miroslav Černošek, ovšem obsahovala zjevné nepravdy. Žadatelé v dokumentu uvádí informaci o poskytnutí garance města Prostějova na vybudování dopravní infrastruktury k projektu ve výši 15,1 milionu korun. „Takovou garanci však zastupitelstvo města neschválilo,“ napsali poté na Ministerstvo školství prostějovští opoziční zastupitelé Aleš Matyášek a František Filouš. V žádosti o dotaci bylo dále uvedeno, že spolek Prostějov olympijský, který město s krajem a s Miroslavem Černoškem pro tento účel založilo, má prostřednictvím dalších přidružených spolků 850 členů.  Ve skutečnosti má spolek pouze tři členy - Olomoucký kraj, město Prostějov a Tenisový klub Prostějov. Zákon ani stanovy totiž pojem přidružený člen neznají.

 

Pokračování článku včetně zatím nepublikovaných skutečností najdete v tištěném vydání, které je v prodeji od čtvrtka 8. června.

 

Jakub Čech

Další články