Zde může být vaše reklama.

Opozice chce odvolat náměstka Pospíšila. Důvodem je „tunel Mubea“

Opozice chce odvolat náměstka Pospíšila. Důvodem je „tunel Mubea“

30. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V Prostějově se v pondělí odpoledne sejdou zastupitelé. Podle návrhu programu ze strany Rady města by měli probrat více než tři desítky materiálů. Část opozice ale navrhuje odvolat ze své funkce náměstka primátorky Jiřího Pospíšila z hnutí Pévéčko. Ten je podle všeho odpovědný za to, že město přišlo o 7 milionů na pozemcích v průmyslové zóně.

Program 26. jednání Zastupitelstva v tomto volebním období bude podle všeho bohatý. Kromě prodejů a výkupů pozemků by se měla řešit také regulace hazardu, nočního klidu, plán na ochranu ovzduší nebo udělení čestného občanství zesnulému bývalému zastupiteli a řediteli Reálného gymnázia Václavu Kolářovi.

Piráti Petr Kaponek a Petr Lysek znovu předkládají návrh na odvolání Jaroslava Faltýnka z orgánů městských společností. Faltýnek vykazuje velmi nízkou účast na jednáních zastupitelstva a podle názoru opozičních zastupitelů je i ve střetu zájmů, pokud zastává funkci v městské společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov a zároveň v Moravské vodárenské.

Řeč by měla být i o problémech spojených s kauzou Manthellan, petici za výstavbu padesátimetrového bazénu, územního plánování nebo kontroverzního olympijského centra. K němu však již primátorka Alena Rašková svolala mimořádné jednání zastupitelů na příští pondělí 6. listopadu.

Opoziční zastupitelé František Švec, Hana Naiclerová, František Filouš (všichni tři jsou členové Klubu nezávislých) a Aleš Matyášek (TOP 09) však žádají také odvolání kontroverzního náměstka prostějovské primátorky Jiřího Pospíšila. Pospíšil byl v minulosti členem Komunistické strany Československa, později Občanské demokratické strany, kterou opustil, protože „strana přestala vyznávat pravicové hodnoty“, aby vzápětí s nově založeným hnutím Pévéčko uzavřel koalici s normalizačními komunisty, kteří na radnici působili už za totality. Jeho podrobný politický profil včetně údajů z přihlášky do KSČ publikoval Hanácký Večerník ve svém tištěném vydání v červenci.

Důvodem odvolání Pospíšila má být přijetí politické odpovědnosti kvůli pozemkům v průmyslové zóně, které město na jeho návrh prodalo pod cenou společnosti MUBEA. Roli tehdy hrál prostějovský znalec František Kocourek, který nejprve stanovil hodnotu pozemku na 36 milionů, aby stejný den vytvořil druhý znalecký posudek, ale na necelých 24 milionů. Za pochybení již byl znalec Kocourek potrestán předsedou Krajského soudu v Brně. „Náměstek Jiří Pospíšil, tehdejší radní odpovědný za danou problematiku, nepředložil zastupitelstvu na zasedání zastupitelstva dne 23. 9. 2014 prostřednictvím rady města žádný znalecký posudek předmětných nemovitostí, ačkoliv věděl, že členové zastupitelstva musí mít dle tehdy platného jednacího řádu zastupitelstva k dispozici komplexní informace pro rozhodování ve věci,“ stojí ve zdůvodnění návrhu opozice. Ten kromě odvolání Pospíšila požaduje také vymáhat škodu po znalci Kocourkovi a náměstku Pospíšilovi a revokuje usnesení Zastupitelstva, kterým k prodeji došlo.

 

 

Jakub Čech

Další články