Zde může být vaše reklama.

Oživení žádá odvolání Jany Gáborové z Rady ČTK. Porušuje zákon, tvrdí organizace

Oživení žádá odvolání Jany Gáborové z Rady ČTK. Porušuje zákon, tvrdí organizace

09. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Návrh na odvolání tiskové mluvčí prostějovského magistrátu Jany Gáborové z funkce členky Rady České tiskové kanceláře poslala ve středu poslancům nezisková organizace Oživení. Její předseda Martin Kameník se domnívá, že Gáborová porušuje zákon, když kromě funkce v radě ČTK je také odpovědnou redaktorkou Prostějovských radničních listů. Gáborová to odmítá.

Tisková mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová byla do Rady České tiskové kanceláře, orgánu kontrolujícího práci agenturních novinářů zvolena teprve letos v květnu.

Podle zákona v Radě ČTK nemůže být mimo jiné osoba, která má finanční zájem na provozování hromadného sdělovacího prostředku daný vlastnictvím či pracovněprávním vztahem. O tom, že by mohl být s tímto ustanovením problém, když Gáborová se zároveň podílí na tvorbě periodika Prostějovské radniční listy, se psalo už v únoru. „Střet zájmů a okruh osob, jichž se může týkat, definuje přímo zákon. Pokud by se potvrdilo, v případě mého zvolení, že dohoda o pracovní činnosti na editování Prostějovských radničních listů naplňuje podstatu finančního zájmu na provozování hromadného sdělovacího prostředku nebo takového zájmu, který je dán pracovně právním vztahem, tak bych se zkrátka musela rozhodnout, čemu dát přednost," vysvětlila už tehdy Gáborová.

PODROBNĚ: Kozel zahradníkem? ČTK by mohla kontrolovat žena, která 'neumí vystupovat nezávisle'

Jenže nebyla jediná, u koho podezření na neslučitelnost s jinou prací vyvstalo. Manželka členy Rady ČTK Petra Žantovského totiž pracuje v Českém rozhlase. Když na možné porušení zákona upozornil server HlídacíPes.org, Irena Žantovská dala v rozhlase výpověď.

Podle organizace Oživení, která se zabývá problematikou střetu zájmů, korupce a transparentnosti veřejného sektoru, zákon nyní porušuje právě Gáborová, do Rady nominovaná za hnutí SPD – Tomio Okamura. Porušení zákona spatřuje právě v působení Gáborové v souvislosti s vydáváním Prostějovských radničních listů. „Z povahy věci jde o hromadný sdělovací prostředek přímo podléhající politickým vlivům zastupitelů, v praxi tedy vždy aktuální vládnoucí koalici v prostějovském zastupitelstvu. Paní Mgr. Jana Gáborová má na svou činnost se Statutárním městem Prostějov podle svých slov uzavřen dokonce pracovní poměr. Pouhým jazykovým výkladem zákona je, dle našeho názoru, zřejmé, že zaměstnání paní Gáborové na prostějovské radnice je neslučitelné s členstvím v Radě ČTK,“ píše v podnětu poslancům předseda sdružení Martin Kameník s tím, že Gáborová nesplňovala podmínky už v době, kdy byla do funkce zvolena. Celé znění podnětu najdete zde.

Gáborová to odmítá. „Dle mého názoru mé pracovní zařazení v rámci Magistrátu města Prostějova není v rozporu s mým členstvím v Radě ČTK. Samozřejmě obsáhlejší vyjádření zašlu nejdříve členům Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, kterému byl adresován i podnět Oživení,“ reagovala na dotaz Hanáckého Večerníku.

ROZHOVOR: Novinář by měl používat selský rozum a neplést si fakta a názory

Bývalá redaktorka Českého rozhlasu Olomouc Jana Gáborová se stala tiskovou mluvčí prostějovské radnice v roce 2005. V roce 2014 kromě toho působila jako volební zmocněnkyně hnutí Pévéčko náměstků prostějovské primátorky Jiřího Pospíšila a Ivany Hemerkové. Kromě práce na radnici je činná také ve spolku Hanácký Jeruzalém, jehož předsedou je školský expert SPD a ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Šmucr.

 

Jakub Čech

Další články