Zde může být vaše reklama.

Plán Prostějova na cyklostezku do Seloutek naráží na nesouhlas místních

Plán Prostějova na cyklostezku do Seloutek naráží na nesouhlas místních

16. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Plán prostějovské radnice na vybudování cyklistické stezky vedoucí z Domamyslic do Seloutek zřejmě narazí. V Domamyslicích totiž má stát u plotů usedlíků, v místě, kde rostou stromy a kde jsou nájezdy pro automobily. Místní proto nechtějí pozemky městu prodat. Podle tiskové mluvčí magistrátu ale jiná možnost není.

Na kraji Prostějova, v okrajové části Domamyslice, začíná silnice vedoucí na nedalekou obec Seloutky. Auta na ní jezdí poměrně rychle, a představitelé Prostějova se proto rozhodli vybudovat cyklostezku. Má vést podél rušné silnice už z centrální části Domamyslic, v kopečku podél rodinných domů, kde jsou nájezdy stromy nebo sloup městského rozhlasu.

„K čemu nám bude 15 tisíc, když nenajedeme autem do garáže?“

V jednom z  domů bydlí manželé Vrchovi. Z Magistrátu přišel Oldřichu Vrchovi dopis, ve kterém jej úředníci žádají o odkoupení pozemku před jeho domem. Za část o výměře 49 metrů čtverečních nabízí magistrát 300 Kč za metr, necelých 15 tisíc korun. Vrcha zde bydlí od svého narození, dům byl postaven v roce 1937. „V celé ulici bydlí starší lidi. S manželem těžko chodíme, nechápu, jak bychom sem mohli najíždět autem, když by před plotem udělali cyklostezku. Taky by museli pokácet stromy, švestky, které tam máme. Stavba cyklostezky takhle v kopečku by ohrozila statiku plotů, vůbec si to nedovedu představit,“ vyjmenovává Vladimíra Vrchová. Její manžel dodává, že úředníkům už sdělil, že s prodejem pozemků nesouhlasí. „K čemu nám bude 15 tisíc, když nebudeme mít jak najet s autem do garáže?“ ptá se jeho žena, Vladimíra. Na dotaz, zda nějaká jiná, vyšší částka, by je dokázala přesvědčit, se oba manželé okamžitě shodují: „Ne.“

Podle Vrchových by cyklostezku šlo vést jinak. Naproti jejich rodinných domů sídlí zemědělské družstvo. „Vedle něj je volný pás, tam by to ničemu nevadilo,“ myslí si Vladimíra Vrchová. „Úředník mi tvrdil, že se tady byl podívat. To těžko – nemohl by tvrdit, že s vjezdem nebude problém,“ vysvětluje Vrchová.

Dva problémy jednou ranou?

Podle magistrátu je ale nutné vést stezku podél rodinných domů. „Nedostatečná šířka uličního prostoru, respektive vzdálenost mezi silničním tělesem a okolními nemovitostmi na podstatné části východní strany Domamyslické ulice je hlavním důvodem pro umístění smíšené stezky na západní straně. Před rodinnými domy Domamyslická 128 – 140 ostatně chybí i chodník, proto by v tomto úseku došlo k vyřešení dvou problémů jednou investicí,“ argumentuje Gáborová.

Otázkou vjezdu na pozemky místních nebo statiky plotů se zatím město nezabývá. „V této chvíli je zpracovaná pouze studie, která měla řešit umístění stezky zejména mimo zastavěné území obce, aby mohla být zahájena jednání o výkupech pozemků s vlastníky nemovitostí´,“ vysvětlila Gáborová s tím, že samotné stavebně technické řešení cyklostezky je předmětem „dalších stupňů projektové dokumentace“.

Nebudou výkupy, nebude stezka

Radnice přitom zatím nemá relevantní informace o tom, kolik pozemků se podaří vykoupit. „Co jsme se bavili, tak s tím ze sousedů u našeho nesouhlasí nikdo,“ dodal Vrcha.

A co se bude dít, pokud usedlíci z Domamyslic své pozemky neprodají? „Pokud nebudou realizovány veškeré výkupy pozemků extravilánového úseku, neproběhne výstavba stezky ani žádné její dílčí části. Jsme si vědomi toho, že technické komplikace a náklady spojené s přípravou, projednáním a realizací stezky kolem rodinných domů by mohly být ve vztahu k požadovanému efektu nepřiměřené,“ uzavřela tisková mluvčí magistrátu Jana Gáborová.

Jakub Čech

Další články