Zde může být vaše reklama.

Podfuk primátorky Raškové: návrh na soud se netýkal hokejové licence profesionálního klubu

Podfuk primátorky Raškové: návrh na soud se netýkal hokejové licence profesionálního klubu

21. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Příval nových okolností týkajících se prostějovského hokeje, zdá se, jen tak neskončí. Jak upozornila opoziční zastupitelka Hana Naiclerová, návrh na zákaz nakládání s licencí, jak byl dokument primátorkou prezentován, se týkal něčeho úplně jiného – práv v mládežnických soutěžích. Radnice nápravu v podobě odeslání správné žaloby nechystá. Podle opozice tak jde na ruku skupinám, které se snaží na hokeji vydělat nemalé peníze.

Problémy s hokejovou licencí profesionálního klubu LHK Jestřábů se táhnou už delší dobu.

Hokejovou licenci koupil v roce 1999 tehdejší Hockey klub Prostějov za 3 miliony korun. Město přispělo dotací 2,5 miliony. Hokejový klub se zavázal nepřevést licenci po dobu trvání smlouvy na třetí osobu bez souhlasu radnice.  Souhlas s převodem na jinou právnickou osobu za město v roce 2004 vyslovil tehdejší místostarosta a pozdější prostějovský primátor Miroslav Pišťák (ČSSD). Pišťák povolení vystavil, aniž by to měl schválen radou města či zastupitelstvem. Jeho úkon je tak neplatný, přestože došlo k pokusu o jeho dodatečné schválení zastupitelstvem.

Prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD) se na přelomu června a července rozhodla reagovat na spekulace, že se chystá prodej licence do ostravské Poruby a podala návrh soudu na předběžné opatření, kterým by zakázal Jestřábům převést vlastnické právo k licenci na jinou osobu. Její návrh stojící na výstřižcích z novin ale soud smetl ze stolu. Rašková v něm neuvedla informace o Pišťákově neplatném úkonu a jeho okolnostech.

Jak však poté zjistila opoziční zastupitelka Hana Naiclerová (nezařazená), předmětem návrhu nebyla licence, o které byla řeč, nýbrž práva k soutěžím mládeže nebo žen, která se stejně získávají prostým přihlášením.

Primátorka chybu přiznala. „Právníci se řídili smlouvou mezi LHK a SK a tím došlo k neúmyslnému nedorozumění. Budeme podávat nový návrh na předběžně opatření,“ napsala primátorka Rašková zastupitelce Naiclerové v e-mailu ještě 18. července. O dva dny později ale bylo všechno jinak – členové vedení města vydali prohlášení, podle kterého už podání nového návrhu na předběžné opatření neplánují. „Žádné další kroky vůči subjektům, provozujícím hokej v Prostějově, nebudeme činit,“ stojí v novém stanovisku, tentokrát nejen Raškové, ale i jejích náměstků. Na dotazy Hanáckého Večerníku Rašková nereagovala ani po jednom měsíci od jejich zaslání. Jejich znění najdete pod článkem.

Sama opoziční zastupitelka Naiclerová postup primátorky tvrdě kritizuje. „Ačkoliv mi paní primátorka sama poslala mail, že žalobní návrh bude opraven a znovu podán, názor nečekaně změnila a dále nekomunikuje. Takto se nechová ani správný hospodář ani patriot města a nevím, z čeho plyne obava podat na soud nový návrh,“ vyjádřila se pro HV Hana Naiclerová.

Podle ní zástava na hokejovou licenci stále platí. „Jak tehdejší místostarosta Pišťák, tak zastupitelstvo města si byli v roce 2004 vědomi, že klub HC Prostějov sestoupil do 2. ligy, a přesto jednali a konali tak, jako by zástavní smlouva na dobu neurčitou nadále platila i po převodu z HC Prostějov na HK Prostějov,“ myslí si Naiclerová.

 

Jakub Čech

 

Otázky pro primátorku, na které nereagovala ani po měsíci od zaslání

Z jakého důvodu není předmětem žalobním návrhu ve věci hokejové licence ta licence, která se týká profesionálního klubu mužů, ale návrh byl psán o mládežnických a jiných nepodstatných licencích bez větší hodnoty?

Věděla jste, paní primátorko o tom, že se Váš návrh týká něčeho úplně jiného, než je licence profesionálního klubu mužů?

Bylo toto znění vyhotoveno pod nátlakem Mgr. Pospíšila?

Další články