Zde může být vaše reklama.

Podle Kousala měnila Hemerková smlouvy se souhlasem úředníků. Žádný důkaz o tom neexistuje

Podle Kousala měnila Hemerková smlouvy se souhlasem úředníků. Žádný důkaz o tom neexistuje

16. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Svévolných změn smluv prostějovské radnice se zadluženým hokejovým klubem LHK Jestřábi se zastal zdejší kontrolní výbor v čele se svými členy Petrem Kousalem a Bořkem Nagym. Podle něj městu nevznikla škoda a náměstkyně Hemerková měnila smlouvy se souhlasem radničních právníků. K tomuto tvrzení však důkazy nejsou. Předseda výboru Kousal věc odmítá komentovat.

Podle Ministerstva financí porušilo Statutární město Prostějov zákon, když finance určené zdejšímu hokejovému klubu LHK Jestřábi posílalo na účty své Domovní správy a autobusového dopravce FTL. Radnice tak činila, aby peníze z účtu zadluženého klubu neshrábl exekutor. Smlouvy o poskytnutí dotací však zastupitelstvo schválilo v jiném znění, než v jakém je posléze náměstkyně Hemerková podepsala. Teď však Krajský soud v Brně rozhodl, že insolvenční správce musí do majetkové podstaty klubu zahrnout jeho pohledávky vůči městu v podobě nevyplacených dotací. Radnice proti postupu hodlá bránit.

Kousal a Nagy: Postup Hemerkové byl odsouhlasen právníky města

Závěr členů kontrolního výboru Petra Kousala a Bořka Nagyho řešil výbor na svém jednání v říjnu 2017. „Platby za pronájem ledové plochy a dopravu byly účtovány sice odchylně od Návrhu veřejnoprávní smlouvy, avšak změnou způsobu proplácení městu nevznikla žádná škoda, a tento způsob plateb se používal od roku 2010, a byl odsouhlasen příslušnými odbory a právníky města, tedy ne svévolně náměstkyní Hemerkovou,“ konstatovali kontrolující v zápise z jednání.

Jenže: náměstkyně Hemerková podepisovala smlouvy v jiném znění, než v jakém je schválilo zastupitelstvo. Tedy ani odsouhlasení smluv radničními úředníky by z Hemerkové nesnímalo odpovědnost za nezákonný postup.

Žádné dokumenty Kousal nemá, potvrdila Naiclerová

Ovšem ani toto tvrzení o odsouhlasení „příslušnými odbory a právníky města“ nemusí být pravdivé.

Předseda kontrolního výboru Petra Kousala (KDU-ČSL) na dotaz, z čeho vycházel, když uvedl, že náměstkyně Hemerková měnila smlouvy po poradě s právníky a s odbory a jaké právníky a jaké odbory tím myslel, odmítl odpovědět. „No comment,“ stálo v jeho e-mailové zprávě.

O totéž jej požádala zastupitelka Hana Naiclerová. „Sdělil mi, že to nemá,“ vyjádřila se Naiclerová.

 

Jakub Čech

Další články