Zde může být vaše reklama.

Pokus o odvolání Husaříkové z Muzea zastavil kraj. V kom má Husaříková zastání?

Pokus o odvolání Husaříkové z Muzea zastavil kraj. V kom má Husaříková zastání?

27. 09. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Překvapivý e-mail dostali v úterý 11. září zaměstnanci Muzea a galerie v Prostějově. Instituce, kterou do března řídil bývalý sociální demokrat Daniel Zádrapa, zatím stále nemá nového ředitele a vede ji šéfka šumperského muzea Marie Gronychová. Právě ta rozhodla o tom, že na místo zástupkyně ředitele Kamily Husaříkové jmenuje historika Václava Horáka. Rozhodnutí však brzy zvrátil zřizovatel organizace Olomoucký kraj.

Muzeum a galerie v Prostějově se nachází v provizoriu od poloviny března, kdy krajští radní odvolali jeho tehdejšího ředitele Daniela Zádrapu. Ten proslul především podezřelým hospodařením, vyhazovem oblíbených kavárníků nebo instalací expozice letadlových modelů do pamětní síně básníka Jiřího Wolkera. Bývalý sociální demokrat nyní na Facebooku napsal, že po celém světě tahají za nitky Židé.

Spolu s ním i jeho předchůdcem Miroslavem Chytilem působila ve vedení Muzea bývalá knihovnice Kamila Husaříková. Když kraj odvolal Zádrapu, Husaříková byla dočasně pověřena řízením. To kritizovali bývalí zaměstnanci, Husaříková totiž podle šetření inspektorátu práce šikanovala podřízené. „Je zvláštní, že i když ona stála za vším, co se v muzeu dělo (tím myslím šikanu zaměstnanců, vyhazovy a podobně), tak byla krajem pověřena vedením. Opravdu bych si přála, aby už nikdo nemusel čelit jejímu ponižování, zastrašování a pomlouvání,“ kritizovala rozhodnutí kraje Jitka Svozílková, bývalá muzejní pedagožka.

Když se ve výběrovém řízení kraj nového nástupce nedokázal vybrat, vyhlásil v červenci nové a tentokrát řízením instituce pověřil šumperskou ředitelku Gronychovou. Ta minulé úterý prostřednictvím ekonomky zaměstnancům sdělila, že svým zástupcem a vedoucím oddělení správy sbírek a odborných činností jmenuje historika Václava Horáka. Obojí by znamenalo konec Kamily Husaříkové a Jiřího Ondry, který do vedoucí pozice postoupil v době Zádrapova vedení Muzea, v řídicích funkcích.

Informaci o odvolání Husaříkové potvrdila HV přímo dočasná ředitelka Marie Gronychová. „Byl takový původní scénář, že bude odvolána, ale momentálně to bylo pozastaveno krajem s tím, že takové rozhodnutí má udělat až nový ředitel. Víc k tomu neřeknu,“ uvedla dočasná ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Marie Gronychová s tím, že nástup nového ředitele se bude odvíjet podle toho, jak bude moci odejít ze svého stávajícího zaměstnání. Podle okolností by k němu tak mohlo dojít už počátkem října nebo počátkem listopadu.

Sama Husaříková na dotaz, jak pokus o své odvolání vnímá, neodpověděla. Naopak mluvčí Olomouckého kraje Vladimír Lichnovský zdůraznil, že Gronychová je ve funkci dočasne do jmenování nového ředitele vzešlého z opakovaného výběrového řízení. „V této souvislosti Olomoucký kraj doporučil PhDr. Marii Gronychové vyčkat s výběrem zástupce ředitele s ohledem na výsledek probíhajícího výběrového řízení,“ vysvětlil Lichnovský.

Náladu v instituci je napjatá. „Husaříková si to nejspíš vydupala a je nesestřelitelná. To jim nedošlo, že s ní budeme pořád tak v háji, jak jsme? Hejtman a náměstek Jura se kamarádí s panem Husaříkem - to je dostatečná kvalifikace, pro to, aby zde už mnoho let neomezeně vládla,“ popsal situaci jeden ze zaměstnanců.

 

Jakub Čech

Další články